Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Iránban képezik ki a tálibokat?

Irán - Iránban kapnak alapos kiképzést a NATO-erők ellen harcoló afganisztáni tálib felkelők - írta a The Sunday Times tálib parancsnokok beszámolóira hivatkozva.
A vezető vasárnapi brit lapnak két tálib katonai vezető elmondta: ők is alaposan kidolgozott, háromhónapos kiképzésen vettek részt Iránban; a költségeket "iráni illetékesek" fizették.

Az első hónap "tananyagában" NATO-konvojok megtámadása szerepelt, és az, hogy miként kell elmenekülni a válaszcsapás elől. Utána a sorba kötött, egymás után robbanó pokolgépek út menti elhelyezésének módját tanulták. Az így elhelyezett robbanóeszközök a sérült katonák mentésére kiküldött egységek érkezése után lépnek működésbe.

A harmadik hónapban a katonai támaszpontok, ellenőrzőpontok elleni rajtaütéseket tanítják a civil ruhás iráni kiképzők a határon átcsempészett tálib felkelőknek.

Nyugati illetékesek, akiket már eddig is aggasztott a táliboknak nyújtott, mind szélesebb körű iráni támogatás, a The Sunday Timesnak nyilatkozva hitelesnek minősítették a beszámolót. A lap szerint a pakisztáni hadsereg fellépése készteti a tálib parancsnokokat arra, hogy még több segítségért forduljanak Iránhoz.

Az egyik megszólaltatott tálib katonai vezető a The Sunday Timesnak elmondta: a pakisztáni hadsereg nyomást gyakorol az országban tartózkodó tálib erőkre, amelyek most már nehezebben jutnak el korábban könnyen elérhető helyekre. Ezért az idén mind több tálib harcos utazik kiképzés végett Iránba - mondta a parancsnok.

A brit lap szerint Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök a nyilvánosság előtt Hamid Karzai afganisztáni államfőt támogatja. Ugyanakkor amerikai és brit illetékesek "kettős játékkal" vádolják Ahmadinezsádot, aki szerintük titokban a tálibokat segíti.

A síita Irán a szunnita többségű tálibok régi ellenlábasa. A The Sunday Timesnak nyilatkozó tálib parancsnokok egyike azonban a hozzáállás változásának okait összegezve kijelentette, hogy "vallásunk és történelmünk különbözik ugyan, célunk azonban egy: mindketten amerikaiakat akarunk ölni".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tuberkolózis támadta meg a bölénycsordát

Lengyelország - Tuberkolózis támadott meg egy bölénycsordát Lengyelország déli részén. Tovább olvasom