Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Iráni atomprogram - További haladást követően szombatra napolták el a genfi tárgyalást

Meghosszabbították, és szombaton is folytatják az iráni atomprogramról Genfben folyó nemzetközi tárgyalásokat - jelentették be péntek este az amerikai és az iráni külügyminiszter, valamint az európai uniós külpolitikai főképviselő háromoldalú találkozóját követően.
Valamennyi fél egybehangzó közlése szerint pénteken további haladást értek el a megbeszéléseken, amelyek egyes nyilatkozatok szerint immár egy kompromisszumos megállapodás megkötésével kecsegtetnek. Megfigyelők szerint olyan megállapodás körvonalazódik, amelynek keretében Teherán vállalná, hogy felhagy az urándúsító tevékenység egy részével, cserében az atomprogram miatt Iránt sújtó nemzetközi szankciók enyhítéséért.

A pénteki tárgyalások főszereplői a megbeszélés után csak szűkszavúan nyilatkoztak. John Kerry amerikai külügyminiszter annyit mondott, hogy továbbra is keményen dolgoznak. Egy amerikai külügyi tisztviselő és az EU-t képviselő Catherine Ashton - szóvivője útján - haladásról számolt be, részletek említése nélkül. Iráni részről Abbász Aragsi külügyminiszter-helyettes szólalt meg, azonban ő is csak annyit mondott, hogy a találkozó termékeny volt, de még sok munka van hátra.

A csütörtökön kezdődött genfi tárgyalásokat - amelyek Irán és hat nagyhatalom (Egyesült Államok, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Oroszország és Németország) között zajlanak - eredetileg kétnaposra tervezték.

Az éjféltájban befejeződött háromoldalú találkozót követően a tárgyalásokat szombatra napolták el. Akkor már jelen lesz a teljes körű megbeszéléseken Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is.

A genfi tárgyalások állásáról Barack Obama amerikai elnök péntek este személyesen tájékoztatta Benjámin Netanjahu izraeli kormányfőt, tekintettel az iráni atomprogrammal kapcsolatos izraeli aggodalmakra. Hangsúlyozta elkötelezettségét amellett, hogy megakadályozzák Irán nukleáris fegyverhez jutását. Netanjahu korábban azt mondta, hogy Izrael teljes mértékben elutasítja a Genfben formálódó egyezményt, és mindent megtesz önvédelme érdekében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelország visszaállítja határainak ellenőrzését két hétre

Az intézkedést a varsói ENSZ-klímakonferencia miatt rendelték el. Tovább olvasom