Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Iráni atomprogram : Lavrov szerint megállapodtak a kulcskérdésekben

A 12 éve tartó vitában június végére átfogó megállapodásra kellene jutni Teherán atomprogramjáról.

Megállapodás született a teheráni atomprogramról folyó lausanne-i tárgyalásokon a kulcskérdéseiben Irán, illetve a hatok - az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország - az orosz külügyminiszter szerint. Szergej Lavrov erről szerda hajnalban beszélt orosz újságíróknak.

"Biztonsággal kijelenthető, hogy a külügyminiszterek átfogó megállapodásra jutottak az ügy rendezéséhez szükséges valamennyi kulcsfontosságú kérdésben. Néhány órán belül vagy a nap folyamán ezt írásba is foglalják" - fogalmazott. A részletekről szólva annyit mondott, hogy az előzetes megállapodás tartalmazza, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség fogja ellenőrizni a teheráni atomprogramot, illetve lépéseket irányoz elő az iráni gazdaságot sújtó szankciók feloldására. A részleteket szakértői szinten június végéig dolgozzák ki.

Iráni részről ugyanakkor óvatosabban nyilatkoztak, Mohamed Dzsavad Zarif külügyminiszter azt mondta, jelentős haladást értek el az éjjel zárult megbeszélésen, és reméli, hogy szerdán nekiállhatnak megszövegezni egy előzetes egyezségről szóló dokumentumot. Egy névtelenül nyilatkozó diplomáciai forrás egyenesen cáfolta Lavrov szavait, és azt mondta, egyelőre nincs megállapodás a kulcskérdésekben.

Hasonlóan nyilatkozott az amerikai delegáció egyik - ugyancsak névtelenül megszólaló - tagja is.

A washingtoni Fehér Ház tájékoztatása szerint Barack Obama amerikai elnök videokonferencián tanácskozott nemzetbiztonsági csapatával, hogy megvitassák a fejleményeket, részletek azonban nem ismertek.

Az iráni atomprogramról szóló tárgyalások határideje kedd éjfélkor lejárt, de a résztvevők éjjel is folytatták az egyeztetéseket, mert - mint azt az amerikai külügyminisztérium szóvivője közölte - sikerült érdemi lépéseket tenni. A felek szerda reggel újból tárgyalóasztalhoz ülnek.

A 12 éve tartó vitában június végére átfogó megállapodásra kellene jutni Teherán atomprogramjáról. A Nyugat biztos akar lenni afelől, hogy az iráni nukleáris program kizárólag békés célokat szolgál. Teherán pedig a gazdaságát sújtó szankciók feloldását reméli a tárgyalásoktól.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holtan találták Hollywood Hillsben Getty olajmilliárdos unokáját

A 48 éves Andrew Getty, a Getty-vagyon örököse halálának okát nem közölték. Tovább olvasom