Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Iráni atomprogram : Netanjahu szerint nagyon rossz a keretmegállapodás

Jobb keretmegállapodás kidolgozására szólította fel az amerikai kormányt az iráni atomprogramról az izraeli miniszterelnök vasárnap, aki szerint a létrejött egyezmény "nagyon, nagyon rossz".

Amerikai tévécsatornáknak adott nyilatkozataiban Benjamin Netanjahu azt mondta, hogy a megállapodás fenyegetést jelent Izrael fennmaradására, és egyáltalán nem állja útját annak, hogy Irán atombombát fejlesszen ki, sőt éppen egyengeti előtte az utat.

Kijelentette: nyomást fog gyakorolni az amerikai törvényhozás tagjaira annak érdekében, hogy "ne adjanak szabad utat az atombomba előtt".

A megállapodás nemcsak Izraelnek rossz, hanem a térségnek és a világnak is - mondta az izraeli kormányfő, aki szerint mindenkire fenyegetést jelent, hogy "egy terrorista állam" megtarthatja insfrastruktúráját, amellyel "nem egyetlen, hanem sok-sok atombombát állíthat elő sorozatban".

Emellett szerinte a megállapodás fegyverkezési hajszát indíthat el a térségben, mivel a síita Iránnal rivális szunnita arab országokat is fegyverkezésre ösztönözheti.

A keretegyezménnyel az irániak szabad utat kapnak az atombombához, de még van idő egy jobb megállapodásra, a nyomásgyakorlásra annak érdekében, hogy Irán visszafogja nukleáris programját - vélte Netanjahu a CNN hírtévében. Az NBC-nek nyilatkozva hangoztatta, hogy nem ellenez minden megállapodást, csak azt, hogy "rossz" egyezség szülessen.

A CNN kérdésre válaszolva közölte, hogy nem ingott meg a bizalma Barack Obama személyében. Mint mondta, bízik az amerikai elnökben, mivel ő csak azt teszi, amit helyesnek gondol az Egyesült Államok szempontjából, de az iráni atomprogram ügyében lehetnek "legitim nézeteltéréseik".

Az ABC csatornán beszélve Netanjahu úgy vélekedett, hogy az Iránt sújtó nemzetközi szankciók feloldása "dollármilliárdokat hoz a rezsim kasszájába", és ezt a pénzt nem népjóléti programokra fordítják majd, hanem "világméretű terrorgépezetük és az éppen a Közel-Kelet meghódításán fáradozó katonai gépezetük finanszírozására".

A CNN-nek nyilatkozva Dianne Feinstein befolyásos amerikai demokrata szenátor úgy vélekedett, hogy Netanjahu kijelentései ellene fordulhatnak, és az izraeli kormányfő jobban tenné, ha uralkodna magán, mert nem állt elő semmiféle valódi alternatívával.

A megállapodás nem fenyegeti Izrael létét, és nem segít Izraelen, ha szembehelyezkedik egy olyan lehetőséggel, amely megállíthat egy veszélyes folyamatot a világnak ebben a térségében - mondta Feinstein.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap alatt 1500 illegális bevándorlót mentettek meg olasz hajók

A menekülteket Lampedusa szigetén, illetve szicíliai kikötőkben helyezték el. Tovább olvasom