Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Iráni tisztségviselő: Izrael megbánja a Szíria elleni támadást

Egy vezető iráni politikus azzal fenyegette meg hétfőn Izraelt, hogy "még megbánja" a Szíria elleni múlt szerdai légitámadást.
Szaíd Dzsalíli, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács elnöke Damaszkuszban tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy Izrael "sajnálni fogja ennek a közelmúltbeli agressziónak" az elkövetését. Arról azonban nem ejtett szót, hogy Irán vagy szövetségesei terveznek-e bármiféle katonai választ a Damaszkusz környéki katonai kutatóközpont, a dzsamrajai komplexum elleni izraeli légicsapásra.

Dzsalíli szombaton érkezett háromnapos látogatásra Szíriába, hogy Irán támogatásáról biztosítsa Bassár el-Aszad szíriai elnök rendszerét a Nyugat "összeesküvésével" szemben. Az iráni vendéget vasárnap fogadta Aszad elnök, aki arról beszélt, hogy Izrael a légitámadással próbálta megingatni és meggyengíteni Szíriát, de az ország képes szembeszállni a jelenlegi fenyegetésekkel és minden agresszióval.

"A cionista entitás sajnálni fogja a Szíria elleni agressziót, amiként sajnálni fogja 33 napos, 22 napos és 8 napos háborúját is" - mondta Dzsalíli, utalva a libanoni Hezbollah mozgalommal 2006-ban, valamint a Gázai övezet ellen 2008 decemberében és 2009 januárjában, majd 2012-ben vívott háborúra.

Kijelentette azt is, hogy az iszlám közösség támogatja Szíriát, és Irán az el nem kötelezett országok mozgalmának soros elnökeként fellép Szíria érdekében a nemzetközi politika színterén. Hangsúlyozta, hogy a szíriai válságot nemzeti párbeszéd révén kell megoldani, s egy esetleges katonai beavatkozás súlyos következményekkel járna.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter vasárnap közvetve elismerte, hogy Izrael hajtotta végre a Szíria elleni légicsapást. Izrael mindig is figyelmeztetett, hogy nem tűri el, ha Szíriából fegyverekkel támogatják a libanoni Hezbollah radikális, Izrael-ellenes síita szervezetet. A szerdai támadásról szóló sajtóhírek "újabb bizonyítékát jelentik annak, hogy ha valamint mondunk, annak érvényt szerzünk" - jelentette ki Barak a müncheni biztonságpolitikai konferencián.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Személyesen szavazott Fidel Castro

Személyesen adta le szavazatát a bottal járó Fidel Castro a parlamenti választásokon. Tovább olvasom