Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Ismét Allah Akbar kiáltással hajtott egy autós a tömegbe

A támadások Franciaországszerte hatalmas visszhangot váltottak ki.
Tízen megsérültek, amikor egy autós furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában a karácsonyi vásárban hétfő este - közölték a hatóságok, de egy helyi lap szerint merénylet történt, mert a sofőr Allah nevét kiabálta.

Az áldozatok közül öten súlyos sérüléseket szenvedtek, köztük az autót vezető férfi is. Az Ouest France című helyi újság szemtanúkra és a rendőrségre hivatkozva azt közölte, hogy a sofőr azt kiáltotta: "Allah Akbar", ami annyit tesz: Isten a legnagyobb, majd megszúrta magát egy késsel.

Három nap alatt ez már a harmadik hasonló eset Franciaországban. Vasárnap Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi ugyanezt kiabálva. Akkor tizenegy ember sérült meg, közülük kettő súlyosan. Szombaton pedig egy másik férfi ugyanezzel a kiáltással késsel támadt rendőrökre a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték.

A támadások országszerte hatalmas visszhangot váltottak ki, miután az Iszlám Állam többször is felszólította híveit arra, hogy hajtsanak végre "hitetlenek" elleni támadásokat Franciaországban.

Korábban írtuk:

Allah Akbar kiáltással többször is járókelők közé hajtott egy feltehetően zavart elméjű autós vasárnap este a közép-franciaországi Dijon város központjában, tizenegy embert sebesítve meg, közülük kettőt súlyosan - közölte egy az ügy nyomozásához közel álló forrás.

Az eset egy nappal azután történt, hogy egy másik férfi ugyanezzel a kiáltással késsel támadt rendőrökre szombaton a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén, és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték.

A Dijonban őrizetbe vett, 40 éves autós zavart elméjűnek látszik, ezért pszichiátriai kórházi megfigyelés alá helyezték - mondta el a nyomozáshoz közel álló forrás, hozzátéve, hogy a férfi "homályos követelésekkel" állt elő, és azt mondta, hogy "tettét Palesztina gyermekeiért követte el".

Bernard Cazeneuve belügyminiszter az este a TF1 francia tévének nyilatkozva arról beszélt, hogy a dijoni autós támadó Joué-les-Tours-ba valósi (ahol a szombati támadás történt), áttért az iszlám hitre, és "igen titokzatosnak, ugyanakkor igen zavarodottnak is" tűnik. Manuel Valls francia miniszterelnök, ahogy szombaton, úgy vasárnap is rögtön reagált a történtekre, Twitter-oldalán biztosítva együttérzéséről a dijoni gázolások sebesültjeit.

A párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege, amely a szombati esetet a vizsgálja, úgy vélekedett, hogy joué-les-tours-i merénylet a Szíriában és Irakban harcoló "Iszlám Állam nevű dzsihadista csoport rendfenntartó erőket célzó támadásaira emlékeztet". A szombati támadás országszerte hatalmas visszhangot váltott ki, miután az Iszlám Állam többször is felszólította híveit arra, hogy hajtsanak végre "hitetlenek" elleni támadásokat Franciaországban.

A merénylő délután hatolt be az egyik joué-les-tours-i rendőrösre, az ügyeletes rendőrt az arcán késsel megsebesítette, majd két másik rendőrre támadt, azok a szolgálati fegyverükkel lelőtték. A megtámadott rendőrök súlyosan megsérültek, de nincsenek életveszélyben.

Az 1994-ben Burundiban született támadó - akinek köztörvényes bűncselekmények miatt már volt dolga a rendőrséggel - attól a pillanattól kezdve, hogy belépett a rendőrőrsre, az utolsó leheletéig azt kiabálta, hogy Allah Akbar (Isten a legnagyobb). A titkosszolgálatok nem tartották megfigyelés alatt a támadót, testvérét viszont megfigyelték radikális nézetei és amiatt, mert egy időben csatlakozni akart a szíriai iszlamistákhoz, de végül nem utazott el Szíriába.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi vásárlók közé hajtott egy kukásautó - galéria

A Glasgow belvárosában történt balesetben hatan életüket vesztették. Tovább olvasom