Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Ismét elutatították Julija Timosenko szabadlábra helyezését

A kijevi Pecserszki kerületi bíróság csütörtökön is elutasította a védelem kérését, hogy helyezzék szabadlábra a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt volt ukrán kormányfőt, Julija Timosenkót
A kijevi Pecserszki kerületi bíróság csütörtökön is elutasította – immár ötödször – a védelem kérését, hogy helyezzék szabadlábra a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt volt ukrán kormányfőt, Julija Timosenkót.

A védelem arra hivatkozott, hogy nincs jogi és ténybeli alapja Timosenko rács mögött tartásának. A beadványhoz csatolták az ukrán egyházi vezetők és parlamenti képviselők egy csoportjának a kezességvállalását is.

A csütörtöki tárgyalás nagy része Olekszandr Turcsinovnak, a Timosenko-kormány miniszterelnök-helyettesének a kihallgatásával telt. Turcsinov elmondása szerint igyekezett a "lehető legpontosabban elmagyarázni a bíróságnak azokat a tömeges korrupciós bűnügyeket, amelyek a 2009-es gázválság kezdetéhez elvezettek". Turcsinov - Timosenko közeli munkatársa - közölte, hogy "az üggyel kapcsolatos dokumentumokat is benyújtott, a bíróság azonban egyiket sem csatolta az aktához".

Pénteken a fellebbviteli bíróság tárgyalja Timosenko beadványát: ebben az ellenzéki politikus megfellebbezte azt az augusztusi 5-i bírósági döntést, amellyel a házi őrizetét előzetes letartóztatásra változtatták.

Az ellenzéki politikust, Viktor Janukovics elnök régi politikai ellenlábasát egyebek mellett azzal vádolja az ügyészség, hogy kormányfőként Ukrajna számára kedvezőtlen gázszállítási szerződéseket kötött Oroszországgal 2009-ben. Timosenko tagadja a vádat, és azzal vádolja Janukovics elnököt, hogy így kívánja eltávolítani őt a politika színtérről a közelgő választások előtt.

A bíróság székháza előtt Timosenko hívei és ellenzői tüntetnek. Kijev főutcáján, a Hrescsatikon az ellenzék sátortábort állított fel, a harminc sátor körül többön "Ukrajna parlamenti képviselőjének fogadóterme" felirat olvasható. A rendőrség szerint a megmozdulásban mintegy ötszázan vesznek részt.

A belügyminisztérium sajtóosztályának közlése szerint elfogtak egy férfit, aki a tüntető tömegben ellopott egy ezüstláncot. A férfi elmondása szerint Kirovohradból utazott a tiltakozó akcióra "pénzt keresni". Állítása szerint napi 250 hrivnyát (6000 forint) ígértek neki a tüntetésben való részvételért és a sátorban lakásáért. Timosenko pártja, a Haza párt "a rendőrség soros provokációjának" minősítette a belügyi közleményt.

Olvasóink írták

  • 1. maci52 2011. augusztus 11. 19:17
    „Most akkor hol van demokrácia,itt vagy ott??
    Nálunk az országot tönkretevőket tűzzel- vassal védik a szanyi féle mszpsek,magyarféle ügyvédek.
    Itt szabadon csalhatnak,a balhét a nép viseli.!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra bajban Görögország

Újabb csúcsra emelkedett a munkanélküliség Görögországban májusban, a gazdaság további zsugorodására is számítani lehet a megszorító intézkedések miatt.
Tovább olvasom