Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Ismét magyar konvojt támadtak meg Afganisztánban

Támadás érte hétfő reggel a magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) egyik konvoját az afganisztáni Baglán tartományban; a menetoszlopban senki sem sérült meg - közölte a honvédelmi tárca.
Az előző, két halálos áldozatot követelő támadás szinte napra pontosan két hónappal ezelőtt, augusztus 23-án történt.

A katonákat most hétfőn a magyar bázistól 5 kilométerre, járőrözés közben támadták meg Puli-Humri északi részén. A támadásban nem sérült meg senki - olvasható a közleményben.

A támadók a konvoj mellett hoztak működésbe egy robbanószerkezetet, a robbanás a konvojban lévő harmadik gépjárművet érte. A HMMWV típusú gépjármű megrongálódott, de saját erőből képes volt visszatérni a táborba.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy PRT vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban. A mintegy 240 fős alakulat Puli-Humri központjában állomásozik. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, de részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is.

A honvédség eddig négy katonát veszített az afganisztáni műveletekben. Az első áldozat, Kovács Gyula tűzszerész főtörzsőrmester 2008. június 10-én vesztette életét egy házi készítésű robbanószerkezet hatástalanítása közben. Néhány héttel később, 2008. július 12-én ugyancsak tűzszerész feladatai végrehajtása közben, egy robbanás következtében, vesztette életét Nemes Krisztián a Kunduz városba vezető úton.

A harmadik áldozat, Pappné Ábrahám Judit törzsőrmester idén augusztus 23-án halt meg, amikor támadás érte a magyar konvojt, amely éppen Puli-Humriból, a magyar bázisról Mazari Sarifba tartott, ahonnan a katonák már hazatértek volna Magyarországra, mert lejárt a mandátumuk.

Kolozsvári György zászlós, a negyedik áldozat szintén akkor sérült meg életveszélyesen. A katona már Budapesten, hazaszállítását követően, szeptember 7-én vesztette életét.

Olvasóink írták

 • 5. szilléri 2010. október 26. 14:10
  „Kb. annyi közünk van Afganisztánhoz, mint a Don kanyarhoz kedves Apátfalvi!

  Kereset meg 1200 dolcsi ! A munkára váró kisebbséget el kéne küldeni. El is tudnának vegyülni a z őslakosok között.
  Ja ! Apátfalvit se hagyjátok itthon!”
 • 4. jozko 2010. október 26. 11:09
  „2. Dodó

  Elég sokat.”
 • 3. Sasu17 2010. október 25. 20:13
  „Pol-e Komri,de ne foglalkozzatok vele!
  Szép hely,jártam ott!”
 • 2. dodó 2010. október 25. 17:23
  „Nem tudja valaki megmondani, mit keresnek a magyar "honvédek" Afganisztánban?”
 • 1. apátfalvi 2010. október 25. 16:32
  „Remélem az összes támadó fájdalmas halált halt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemészárolták egy detoxikáló intézet pácienseit

Fegyveresek lemészárolták vasárnap este egy mexikói detoxikáló intézet 13 bentlakó páciensét -… Tovább olvasom