Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Ismét meggyaláztak egy mecsetet

Franciaország - Rasszista feliratokat és horogkereszteket festettek a délkelet-franciaországi Sorgues mecsetének falaira.
A vasárnapra virradóra történt mecsetgyalázás kapcsán a franciaországi muzulmánok legjelentősebb szervezete, a Muzulmán Vallás Francia Tanácsa (CFCM) szerdán közleményében ítélte el a hasonló jellegű cselekmények megszaporodását.

Februárban ez volt a harmadik mecsetgyalázás Franciaországban: a hónap elején Párizs közelében mázoltak muzulmánellenes feliratokat egy imahely falaira, múlt héten pedig a dél-franciaországi Saint-Etienne átadás előtt álló nagymecsetjére pingáltak ismeretlenek horogkereszteket és muzulmánellenes feliratokat.

A muzulmán szervezet megismételte javaslatát egy olyan parlamenti bizottság létrehozására, amely az iszlámellenség franciaországi erősödését vizsgálná.

Egy helyi vallási szervezet, a Muzulmán Vallás Regionális Tanácsa (CRCM) szerint "a szerencsétlen és gyalázatos támadások" kapcsán az a kérdés, hogy mi ezeknek "a nemzeti kohézióra és a társadalmi együttélésre potenciális veszélyt jelentő minősíthetetlen és gyáva cselekedeteknek a tényleges célja".

A Mozgalom a Rasszizmus ellen és a Népek Barátságáért (MRAP) nevű jogvédő szervezet jelezte, hogy a hétvégi mecsetgyalázás miatt az imahely vezetőivel közösen feljelentést tesz. Az Egyesület a Franciaország Kevert Társadalmáért nevű szervezet pedig szombaton csendes felvonulást szervez Avignonban, amelyen a résztvevők a francia nép szolidaritását kívánják kifejezni az utóbbi hetek mecsetgyalázásaival szemben.

Franciaországban él Európában a legtöbb muzulmán: becslések szerint 5-6 millió. A vasárnap meggyalázott Sorgues mecsetét 4-500-an látogatják a pénteki imák alkalmával.

Olvasóink írták

 • 3. CID 2010. február 18. 20:05
  „Engem spec., ez legalább annyira hat meg, mint amikor zsinagógára, templomra festenek horogkeresztet.”
 • 2. apátfalvifaszagyerek 2010. február 18. 09:22
  „*akik
  *merészelnek
  *követnek”
 • 1. apátfalvifaszagyerek 2010. február 18. 09:21
  „Aki Franciaországban horogkeresztet merészel rajzolgatni, azok HAZAÁRULÁST követek el <moderálva>”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyar anyanyelv szabad használatért tüntetnek

Szlovákia - A magyar anyanyelv szabad használatért tüntetnek jövő kedden Révkomáromban a diákok -… Tovább olvasom