Délmagyar logó

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -8°C | 4°C Még több cikk.

Ismét százezrek tüntettek a kijevi Függetlenség terén

Támogatásukról biztosították az Ukrajna európai integrációjáért tüntetőket a Kijevben tartózkodó amerikai szenátorok.
Sűrűn megtelt demonstrálókkal vasárnap a kijevi Majdan (Függetlenség tere), ahol az ellenzék felhívására ismét nagygyűlést tartottak az európai integráció hívei, mintegy 400 ezren. A kormányzó Régiók Pártja a közelben ellendemonstrációt rendezett, amelyen becslések alapján legfeljebb húszezren vettek részt.

A Méltóság Napjának elnevezett demonstráción kora estig komoly incidensről nem érkezett hír.

Az EU-párti nagygyűlés közös imával és a himnusz eléneklésével kezdődődött. A tüntetők pártzászlókat és nemzeti lobogókat tartottak a kezükben. A szónokok felszólalása után a "Dicsőség Ukrajnának!" és "Dicsőség a hősöknek!" jelmondatokat kiáltották.

A téren felállított színpadon mások mellett lelkesítő beszédeket mondtak a három parlamenti ellenzéki erő vezetői: Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője, Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke.

Klicsko felszólalása alatt kisebb dulakodást provokáltak ki a tüntetők közé vegyült provokátorok. A nehézsúlyú profi ökölvívóból lett politikus a színpadról lekiáltott: "Várjatok, mindjárt odamegyek!", de mire odaért volna, a tüntetők megfékezték a provokátorokat.

Kijevbe érkezett két amerikai szenátor, akik a Majdan színpadáról biztosították támogatásukról az Ukrajna európai integrációjáért tüntetőket. "Azért vagyunk itt, hogy támogassuk az Önök igazságos ügyét, jogukat arra, hogy saját sorsukat békés és demokratikus úton döntsék el. Az Önök jövője az egyesült Európában van. Ukrajna jobbá teszi Európát, ahogy Európa is Ukrajnát. Amerika Önökkel van, ahogy én magam is" - hangoztatta John McCain republikánus szenátor.

Chris Murphy demokrata párti szenátor arról biztosította a Majdan tüntetőit, hogy az Egyesült Államok szenátusa támogatja békés demonstrációjukat. "Én, mint a 100 szenátor közül a legfiatalabb, külön üzenettel érkeztem a fiatalokhoz: a változásokhoz vezető út a békés tiltakozóakciókon vezet keresztül" - mondta az amerikai politikus elismerését fejezve ki a Majdanon tüntetők iránt, akik a tiltakozás békés módját választották az ellenük irányuló erőszakos cselekmények ellenére.

A szenátorok felszólalását a téren összegyűlt több százezer demonstráló kitörő ovációval és hosszan tartó tapssal fogadta, a végén angolul skandálva köszönte meg a támogatást.

A Majdan tüntetői két határozatot fogadtak el. Az egyikben "megtiltották" Viktor Janukovics elnöknek, hogy "az ukrán nép nevében" bármit is aláírjon Vlagyimir Putyin orosz államfővel jövő keddre tervezett moszkvai találkozóján. Megerősítették az európai uniós integráció iránti elkötelezettségüket, továbbá moratóriumot hirdettek a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámszövetséghez való ukrán csatlakozásra. A másikban a politikai fogvatartottak, köztük elsősorban Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátását követelik.

Vasárnap megismételték a parlamenti választásokat öt egyéni körzetben, ahol a múlt októberi voksolás után a központi választási bizottság nem tudott eredményt hirdetni. A Majdanról egy néhány száz fős csoport a bizottság épülete elé vonult, hogy jelenlétével jelezze: tiszta választásokat akarnak.

Eközben a parlament épületével szembeni Marijinszkij parkban rendezett szimpátiatüntetést a kormányzó Régiók Pártja, amelyen becslések alapján legfeljebb húszezren vettek részt. Médiajelentések szerint a kormánypárti ellendemonstráción nagyrészt állásuk elvesztésével megfélemlített közalkalmazottak, kollégiumi helyük vagy ösztöndíjuk megvonásával megzsarolt egyetemisták és fizetett tüntetők voltak jelen, köztük sok, erőszak szítására felbérelt sportoló. A helyszíni beszámolók alapján már délután kezdtek elszállingózni a résztvevők a kormánypárti demonstrációról, miközben a Majdanon továbbra is kitartanak a tüntetők.

Vasárnap az Európai Unió is felfüggesztette az Ukrajnával kötendő társulási és szabadkereskedelmi egyezmény előkészítését - derült ki Stefan Füle szomszédságpolitikai uniós biztos Twitter-üzenetéből.

A cseh politikus azt írta, hogy az ukrán kormány nem teljesíti ígéreteit: "Ukrajna: az elnök és a kormány szavai és tettei mind távolabb és távolabb kerülnek egymástól. Érveiknek nincs közük a valósághoz"- fogalmazott az EU-biztos.

A tüntetők ˝megtiltották˝ az ukrán elnöknek, hogy bármit aláírjon Moszkvában

Az EU-párti tüntetők határozatot fogadtak el a vasárnapi kijevi nagygyűlésen, amelyben megtiltották Viktor Janukovics elnöknek, hogy "az ukrán nép nevében" bármit is aláírjon Vlagyimir Putyin orosz államfővel jövő keddre tervezett moszkvai találkozóján.

Mikola Azarov miniszterelnök a napokban közölte, hogy az ukrán elnök megállapodást készül aláírni Moszkvában a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban meglévő "ellentmondások feloldására".

A Függetlenség terén tüntetők határozatukban megerősítették az európai uniós integráció iránti elkötelezettségüket, továbbá moratóriumot hirdettek a Moszkva irányította orosz-fehérorosz-kazah vámszövetséghez való ukrán csatlakozásra.

Egy másik jóváhagyott határozatban a politikai fogvatartottak, köztük elsősorban Julija Timosenko volt kormányfő szabadon bocsátását követelik.
Közben Vitalij Klicsko, az ellenzéki Ütés (UDAR) párt elnökének felszólalása alatt kisebb dulakodást provokáltak ki a tüntetők közé vegyült "tyituskók", azaz a hatalom által erőszak szítására felbérelt sportolók. Klicsko a színpadról lekiáltott: "Várjatok, mindjárt odamegyek!". Az agresszíven viselkedő provokátorokat azonban sikerült a tüntetők önkénteseinek rövid idő alatt megfékezni.

Helyi médiajelentések arról adtak hírt, hogy Azarov hétfő reggelre rendkívüli értekezletre hívta össze a kormányzó Régiók Pártjának parlamenti képviselőit és a kabinet tagjait. Egy neve elhallgatását kérő forrás arról tájékoztatta a censor.net ukrán hírportált, hogy a miniszterelnök igyekszik megakadályozni, hogy széthulljon a Régiók Pártjának frakciója, és menesszék kormányát. A forrás szerint a kormánypárti képviselőcsoport legalább száz tagja kész lenne a kormány menesztésére szavazni.

Amerikai szenátorok az EU-párti tüntetőket biztatták Kijevben

Támogatásukról biztosították az Ukrajna európai integrációjáért tüntetőket a Kijevben tartózkodó amerikai szenátorok. John McCain republikánus és Chris Murphy demokrata párti szenátor a Majdanon (Függetlenség terén) rendezett vasárnapi nagygyűlésen felállított színpadról szólt a Méltóság Napjának elnevezett ellenzéki nagygyűlés részvevőihez.

"Azért vagyunk itt, hogy támogassuk az Önök igazságos ügyét, jogukat arra, hogy saját sorsukat békés és demokratikus úton döntsék el. Az Önök jövője az egyesült Európában van. Ukrajna jobbá teszi Európát, ahogy Európa is Ukrajnát. Amerika Önökkel van, ahogy én magam is" - hangoztatta McCain.

Murphy arról biztosította a Majdan tüntetőit, hogy az Egyesült Államok szenátusa támogatja békés demonstrációjukat. "Én, mint a 100 szenátor közül a legfiatalabb, külön üzenettel érkeztem a fiatalokhoz: a változásokhoz vezető út a békés tiltakozóakciókon vezet keresztül" - mondta a demokrata párti politikus elismerését fejezve ki a Majdanon tüntetők iránt, akik a tiltakozás békés módját választották az ellenük irányuló erőszakos cselekmények ellenére.

A szenátorok felszólalását a téren összegyűlt több százezer demonstráló kitörő ovációval és hosszan tartó tapssal fogadta, a végén angolul skandálva köszönte meg a támogatást.

Brüsszel is felfüggesztette a társulási folyamatot

Az Európai Unió is felfüggesztette az Ukrajnával kötendő társulási és szabadkereskedelmi egyezmény előkészítését - derül ki Stefan Füle szomszédságpolitikai uniós biztos Twitter-üzenetéből.

A cseh politikus vasárnap délelőtt közölte: tájékoztatta a héten Szerhij Arbuzov ukrán kormányfő-helyettest arról, hogy a további egyeztetések feltétele, hogy Ukrajna világosan elkötelezze magát az egyezmény aláírása mellett. "A munka áll, nem kaptunk választ" - írta a Twitteren Füle.

Füle néhány perccel korábbi üzenetében azt írta: az ukrán kormány nem teljesíti ígéreteit. "Ukrajna: az elnök és a kormány szavai és tettei mind távolabb és távolabb kerülnek egymástól. Érveiknek nincs közük a valósághoz" - osztotta meg a népszerű mikroblog oldalon az EU szomszédságpolitikai biztosa.

Szerhij Arbuzov csütörtökön Brüsszelben arról beszélt, hogy Ukrajna "hamarosan aláírja" a társulási megállapodást az Európai Unióval. Stefan Füle akkor közölte: megállapodtak Arbuzovval abban, hogy útitervet dolgoznak ki a társulási megállapodás aláírására, közösen mérik majd fel, milyen költségekkel jár Kijev számára az egyezmény gyakorlati megvalósítása. Az Európai Unió segítséget nyújt Ukrajnának abban, hogy Kijev teljesíteni tudja a feltételeket ahhoz, hogy megállapodhasson az IMF-fel. Szakértők becslése szerint Ukrajnának rövid távon, a következő 2-3 hónapban 15-20 milliárd euróra lenne szüksége, hogy fizetési kötelezettségeit teljesíteni tudja.

Az Európai Unió korábban azt is világossá tette, hogy nem hajlandó a több mint másfél éve parafált, mindkét fél által késznek nyilvánított társulási és szabadkereskedelmi megállapodás újranyitására, ebben Brüsszel nem enged. Az EU kizárólag az aláírásra váró egyezmény megvalósításáról hajlandó tárgyalni, és abban akár segíteni is kész Kijevnek.

Az Európai Unió álláspontja következetesen az, hogy az EU még soha egyetlen unión kívüli országnak sem ajánlott olyan nagylelkű társulási és szabadkereskedelmi egyezményt, mint Ukrajnának. Uniós források azt is világossá tették, hogy az orosz vezetésű Eurázsiai Vámunió és az uniós társulás összeegyeztethetetlen, Ukrajna nem vehet részt mindkettőben.

Ukrajna november második felében, a tervezett aláírás előtt alig egy héttel jelentette be, hogy felfüggeszti a társulás előkészítését. Az Európai Unió elítélte az orosz nyomásgyakorlást, amely miatt Kijev így döntött, ám azt hangsúlyozta, hogy az ajtó Ukrajna számára továbbra is nyitva áll.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tőkés László az 1989-es temesvári népfelkelés hőseinek ajánlotta fel kitüntetését

Megalakult az 1989-es Temesvári Emlékbizottság, amely a temesvári református parókia elől indult, a… Tovább olvasom