Délmagyar logó

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Ismét sztrájkolnak a szlovákiai fuvarozók

Szlovákia - Félpályás útlezárásokkal tiltakoznak hétfő reggel óta a szlovákiai kis és közepes teherfuvarozók, mert az elektronikus útdíjjal kapcsolatban a kormány még nem teljesítette az összes követeléseiket.
A tiltakozást a Szlovákiai Fuvarozók Szövetsége (UNAS) szervezte meg. Az UNAS legfőbb követelése az, hogy ne 1.461, hanem csak 333 kilométernyi első osztályú út legyen fizetős.

A hozzáférhető információk szerint hétfőn reggel elsősorban a vidéki városokban, illetve azok környékén vonultak utcára a kamionosok. Besztercebánya északi oldalán mintegy 50 kamion nehezíti a Breznóbánya felé vezető főút forgalmát. Rózsahegy és Liptószentmiklós között szintén mintegy 50 kamionos van a főúton. A rendőrség a forgalmat a mellékutakra tereli. Kamionok vannak Eperjes megye és Kassa megye útjain, illetve Zsolna és Trencsén környékén is. Pozsonyban és Kassán egyelőre nincs blokád, a forgalom zavartalan.

A közlekedési tárca pénteken bejelentette, hogy az elektronikus útdíjat az I. osztályú szlovákiai utakon meghatározatlan időre elhalasztották. Az UNAS ennek ellenére vasárnap délután megerősítette, hogy a korábban meghirdetett tiltakozó akció hétfőn reggel beindul.

"A minisztérium új rendeletet adott ki, amelynek alapján a 3,5 tonnánál nagyobb tehergépkocsik és autóbuszok számára február elsejétől továbbra is nulla értékű illetéket fognak számlázni az első osztályú utakon" - közölte Stanislav Jurikovic, a tárca szóvivője pénteken. Hozzátette: módosulnak a szabályok is, a gépkocsivezetők csak azokért a szakaszokért fognak fizetni, amelyet teljes egészében kihasználnak.

Robert Fico szlovák kormányfő csütörtökön jelezte, hogy szerinte a tiltakozás törvénysértő és nem fogják a teherfuvarozók által kért követeléseket megengedni.

Az elektronikus útdíjrendszert Szlovákiában január elsején vezették be a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépkocsik számára. Az elektronikus útdíjrendszer összesen 2.400 kilométer autópályára, gyorsforgalmi útra és más, jelzett útra terjed ki. Ebből az első osztályú utak 1.461 kilométert tesznek ki.

A tiltakozások következtében a kormány úgy döntött, hogy csökkenti a gázolaj árát, és január 14-től 31-ig ingyenesen voltak használhatóak az első osztályú közutak. Ezek az intézkedések részét képezik annak a megállapodás-csomagnak, amelyet Robert Fico miniszterelnök kötött a szociális partnerekkel és vállalkozókkal az első tiltakozási hullám után.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A pakisztáni hadsereg megölt 15 tálibot

Pakisztán - A pakisztáni hadsereg helikopterek támogatásával megölt 15 tálibot azokban az… Tovább olvasom