Délmagyar logó

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 6°C | 9°C Még több cikk.

Ismét tízezrek tüntetnek a kormány ellen Bangkokban, betörtek a pénzügyminisztériumba is

A szervezők további kormányépületek megszállására buzdították a tömeget.
Ismét tízezrek tüntettek Bangkokban a miniszterelnök lemondását követelve tucatnyi kormányhivatal és tévécsatorna épületénél hétfőn. Több mint ezren betörtek a pénzügyminisztériumba is, a szervezők további kormányépületek megszállására buzdították a tömeget.

A nyolc kormányzati szerv - köztük a hadsereg és a rendőrség - központját és öt állami, illetve a katonaság által irányított tévéadó székházát érintő ellenzéki meneten legalább 30 ezren vettek részt a rendőrség becslése szerint.

A szervezők arra buzdították a tömeget, hogy "mutassa meg a nép erejét", míg egyes tüntetők a kormány megdöntésére kérték a hadsereget. A hatóságok 8000 rohamrendőrt vezényeltek Bangkok utcáira, és tucatnyi iskolát és boltokat is bezártak a tüntetés útvonala mentén.

A hétfői tüntetés a múlt hónapban indult tiltakozássorozat része, amely három éve a legnagyobb megmozdulás a 2006 óta több erőszakos hatalomváltáson - közte egy katonai puccson - és számos véres tüntetésen átesett Thaiföldön. A demonstrációk célja, hogy megdöntsék Jinglak Sinavatra általuk "Thakszin-rezsimnek" nevezett kormányát, mivel az szerintük valójában Jinglak bátyja, a börtön elől külföldre menekült Thakszin Sinavatra korábbi kormányfő irányítása alatt áll. Vasárnap 180 ezren vonultak utcára Bangkokban az ellenzéki Demokrata Párt hívására, míg egy fővárosi stadionban 50 ezren tartottak szimpátiatüntetést a kormány mellett.
A jelentős biztonsági intézkedések ellenére a tömeg elfoglalta a pénzügyminisztérium épületét és a költségvetési hivatalt, ahol kisebb volt a rendőri készültség. Beszámolók szerint a tüntetők nem okoztak kárt az épületben és a hatóságokkal sem csaptak össze, ehelyett zászlókat lengettek és táncoltak a minisztérium területén.

"Holnap elfoglaljuk az összes minisztériumot, hogy megmutassuk a Thakszin-rendszernek: nincs legitimitásuk az ország vezetéséhez" - mondta a tüntetések vezetője, Szuthep Thaugszuban demokrata párti képviselő, volt miniszterelnök-helyettes. Szuthep arra buzdította a tömeget, hogy lehetetlenítsék el a kormányhivatalok munkáját, s így űzzék el a hatalomból Jinglakot, de arra is kérte a tüntetőket, hogy ne rongáljanak és erőszakoskodjanak.

Ennek ellenére megfigyelők figyelmeztettek: egyre valósabb annak esélye, hogy ismét erőszak uralja el a thaiföldi fővárost.

Az újabb tiltakozás a városi középosztály által támogatott Demokrata Párt és a falusi szegények szemében hős Thakszin hívei és szövetségesei 2006 óta tartó szembenállásának újabb epizódja. A demonstrációkat egy törvénytervezet váltotta ki, amely amnesztiát adott volna a jelenleg dubaji száműzetésben élő Thakszinnak, akit 2006-ban a hadsereg hasonló tömegtüntetések után távolított el a kormányfői székből, később pedig két év börtönre ítélték korrupció vádjával.

A Demokrata Párthoz köthető "sárga inges" mozgalom 2008-ban ismét megbuktatta Thakszin egy évvel korábban újra hatalomra jutott szövetségeseit, 2010-ben azonban a Thakszint visszakövetelő "vörös ingesek" rendeztek hatalmas tömegdemonstrációt Bangkokban, amelynek erőszakos leverése során több mint 90-en meghaltak. Jinglak az ezt követő választásokon jutott hatalomra 2011-ben. A 2010-es eseményekkel kapcsolatban egyébként vádat emeltek a mostani tüntetéseket vezető Szuthep Thaugszuban ellen is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos áldozatai is vannak az idei hóviharnak az USA-ban

Balesetek, leszakadó távvezetékek és kidőlő fák okozta halálesetekről Kalifornia, Arizona és Texas államokból is érkezett jelentés. Tovább olvasom