Délmagyar logó

2018. 10. 23. kedd - Gyöngyi 7°C | 15°C Még több cikk.

Ismét tüntetések Egyiptomban

Szerte Egyiptomban politikai változásokat követelő tüntetések voltak pénteken, a tiltakozók az országot irányító katonai tanács lassú reformintézkedéseit kifogásoltak.

Legkevesebb 28 szervezet szólította az egyiptomiakat arra, hogy a pénteki ima után vonuljanak az utcára, és reformokat követeljenek a Hoszni Mubarak bukása óta az országot irányító katonai vezetőktől. Kairón kívül Alexandriában, Szuezben és más városokban is voltak tiltakozó megmozdulások.

Hírügynökségi jelentések szerint százezrek gyűltek össze a Mubarak-uralom elleni megmozdulások egykori központi helyszínén, a kairói Tahrír téren, ahol immár egy hete táboroznak a változásokat követelők fiatalok. A tüntetők követelték a katonai tanácstól, hogy haladéktalanul szállítsa Hoszni Mubarak volt elnököt a Sarm es-Sejk-i kórházból egy kairói börtönbe.

A kairói tiltakozók felszólították Eszám Saraf miniszterelnököt, hogy ne tegye próbára a nép türelmét, menjen el a Tahrír-térre, s hallgassa meg őket. Gyökeres változásokat szorgalmaztak a kabinetben, s követelték, hogy tisztítsák meg a közintézményeket és az erőszakszervezeteket a volt rezsimmel kapcsolatba hozható személyektől. A tüntetők ismét egyértelművé tették, hogy addig nem távoznak a térről, amíg a katonai tanács és a kormányfő nem teljesíti követeléseiket.

A Tahrír téren táborozók attól tartanak, hogy a forradalom elakadt. Tovább erősítette félelmüket a hadsereg keddi bejelentése, amelyben gyakorlatilag a választások elhalasztását jelentették be. A katonai tanács közölte, hogy a voksolásra való felkészülés csak szeptember 30-án kezdődik. Ez több, nemrég alakult pártnak jól jön, mivel így felkészültebben tudnak majd ringbe szállni a legszervezettebb politikai erővel, a Muzulmán Testvérekkel szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Továbbterjed az erdőtűz a horvátországi Brac-szigeten

Már mintegy háromezer hektáron pusztít az erdőtűz a horvátországi Brac-szigeten. Tovább olvasom