Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Ismét tüntettek Bukarestben a nyugdíjas katonák

Románia - Ismét kimentek az utcára kedden Romániában a nyugdíjba vonult katonák, akik öregségi járandóságuk újraszámítása ellen tiltakoztak.
A mintegy 2500 tüntető végigvonult Bukarest fő útvonalain, majd a kormány épülete előtt fejezte ki elégedetlenségét az újraszámítás miatt. Erről a kabinet határozott, miután tavaly ősszel elfogadták az új nyugdíjtörvényt, amely megszünteti a kiemelt nyugdíjakat, így módosítani kívánják a katonai öregségi járandóságok mértékét is.

A jogszabály értelmében az év elején kezdődött el a nyugállományba vonult katonák járandóságának újraszámítása, de a kormány kénytelen volt felfüggeszteni a folyamatot január 24-én, miután a román legfelső bíróság felfüggesztette a tavalyi 735-ös számú kormányhatározatot, amely a nyugdíjak újraszámításáról szóló törvény alkalmazási normáit tartalmazta. A kormány január végén a szakszervezetek tiltakozása és a katonák tüntetései közepette is újabb rendeletet fogadott el, így az újraszámítási folyamat folytatódhatott.

A nyugdíjas katonák azt kifogásolják, hogy az újraszámítás következtében esetenként 50 százalékkal csökkent a nyugdíjuk. Szerintük a korrekt újraszámítási folyamatot ellehetetleníti, hogy a pontos levéltári kimutatások hiánya miatt nem lehet rekonstruálni, hogy egy személy hány év szolgálati időt töltött le.

A román kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) együtt jutott arra a következtetésre, hogy Romániának felül kell vizsgálnia a nyugdíjrendszerét, és a kiemelt járandóságokat újra kell számolni, máskülönben hosszú távon nem tartható fenn a nyugdíjalap.

Romániát 2009-ben és 2010-ben erőteljesen sújtotta a pénzügyi-gazdasági válság, így Bukarest két évvel ezelőtt csaknem 20 milliárd euró értékű nemzetközi hitelmegállapodás megkötésére kényszerült az IMF szervezésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maják aranykincsét keresik Guatemalában

A maja kultúra aranykincseit keresi egy újságírókból és tudósokból álló német expedíció Guatemala… Tovább olvasom