Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Iszlámellenes film: A Hezbollah több tízezer híve vonult utcára

"Az Egyesült Államok a nagy sátán!", "Izrael az iszlám ellensége!" - skandálták az egybegyűltek.
A Hezbollah libanoni síita szervezet felhívására több tízezren vonultak utcára hétfőn Bejrút egyik déli elővárosában, az Egyesült Államokban készült és a muzulmán világban óriási felháborodást kiváltó iszlámellenes amatőr film elleni tiltakozásul.

"Az Egyesült Államok a nagy sátán!", "Izrael az iszlám ellensége!" - skandálták az egybegyűltek.

A megmozduláson egy negyedórára megjelent Haszan Naszrallah, a radikális tömörülés vezetője is, aki vasárnap egy tévében közzétett felhívásban szólította fel híveit a tüntetésekre, néhány órával azután, hogy befejezte libanoni látogatását XVI. Benedek pápa. A síita politikus, aki csak nagyon ritkán mutatkozik a nyilvánosság előtt, 2008 óta most először mondott beszédet híveinek.

"Ez egy komoly mozgalomnak a kezdete, amelynek folytatódnia kell szerte a muszlim világban Isten prófétájának védelmében" - hangsúlyozta Naszrallah az éljenző tömeg előtt. "Amíg élünk, nem tűrjük csendben a prófétánk elleni támadást" - tette hozzá, s országos demonstrációra szólította fel híveit.

A tüntetők között a férfiakon kívül nők és gyerekek is voltak, sokan a Hezbollah sárga zászlaját tartották kezükben. Az egyik tiltakozó a francia hírügynökségnek elmondta, hogy bár nem látta a filmet, de hallotta, hogy az Mohamed prófétát "egy vérszomjas személyként mutatja be, aki csak az ösztöneire hallgat". Az Egyesült Államok bejrúti nagykövetségén megtették a szükséges biztonsági óvintézkedéseket a síita tömörülés által szervezett tiltakozó megmozdulásra reagálva. Az AP amerikai hírügynökség birtokába jutott külügyminisztériumi jelentés szerint bár az erősen védett képviseletre nem jelent közvetlen fenyegetést a Hezbollah tiltakozó akciója, a vészhelyzet esetén alkalmazandó forgatókönyvet már áttekintették, és elővigyázatosságból nekiláttak a titkos anyagok megsemmisítésének, a követség helyi, libanoni dolgozóit pedig előbb hazaengedték.

Az Innocence of muslims című, Kaliforniában készített amatőr film miatt kirobbant erőszakcselekményeknek világszerte már 18-an estek áldozatul, köztük négy, Líbiában szolgáló amerikai diplomata.

Naszrallah szerint a film az eddigi legsúlyosabb támadás az iszlám ellen, s vasárnap arra szólította fel a libanoniakat, hogy hétfőn Bejrút déli részén, szerdán Türoszban (Szúr), pénteken Baalbekben, szombaton Bint-Dzsbeilben, vasárnap pedig Hermel városában demonstráljanak. Óva intette a muzulmánokat a nagykövetségek elleni támadásoktól, és önmérsékletre szólította a libanoni muzulmánokat és keresztényeket, nehogy felekezeti viszállyá fajuljon a film miatti felháborodás.

A Hezbollahot az Egyesült Államok és Izrael egyaránt terrorszervezetként tartja nyilván, az Európai Unió (EU) azonban nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megcsonkított holttesteket találtak egy farmon

Tizenhét férfi megcsonkított holttestét találták meg helyi idő szerint vasárnap egy farmon… Tovább olvasom