Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Ítélet az ukrán-román területi vitában

Románia javára ítélt a Hágai Nemzetközi Bíróság az ukrán fennhatóságú Fekete-tengeri Kígyó-szigetet övező kontinentális talapzat hovatartozását illetően. A döntést azzal indokolták, hogy nem kívánják jogilag felülvizsgálni a földrajzot.
A sziget vagy szikla ukrán lakossága körülbelül 70 főt számlál: elsősorban kutatókból, építőmunkásokból és főleg határőrökből, illetve az utóbbiak családtagjaiból áll. Az ukrán Korrespondent internetes hírportál szerint a Hágai Nemzetközi Bíróság döntésétől függetlenül a Kígyó-szigetként ismert szárazföld továbbra is Ukrajna fennhatósága alá tartozik.

A Kígyó-szigetet nem lehet Ukrajna part menti területi részeként tekinteni - áll az ENSZ Hágai Nemzetközi Bíróságának keddi ítéletében. Az ukrán Korrespondent internetes hírportál szerint Rosalyn Higgins, a bíróság elnöke kijelentette: "A Kígyó nevű terület szigetként való kezelése a földrajz jogi felülvizsgálatát jelentette volna".

A Duna-deltától 37 kilométerre fekvő, 14 hektáros kopár szigetecskéről Románia a kezdetektől fogva azt állította, hogy csupán egy szikla, ezért Ukrajna nem tarthat igényt a Kígyó-sziklát körülvevő területekre. A kijevi kormányzat viszont kitartott amellett, hogy a Kígyó-sziget minden olyan geográfiai és jogi kategóriának megfelel, amely egy szigetre vonatkozik, így Ukrajna törvényesen formál jogot a kőolajban és gázban gazdag kontinentális talapzatra 350 tengeri mérföld sugarú körben.

Az ítélet nyomán változatlanok maradnak az Ukrajna és Románia közötti vízi határok és a gazdasági felségterületek, pontosabban Románia a Kígyó-sziget térségében igényelt tengeri terület nagyobb részét - számítások szerint 79 százalékát - kapta meg.

Az Odesszai Megyei Tanács 2006 júliusában döntött úgy, hogy faluvá nyilvánítja a Kígyó-szigeten lévő apró települést. A hágai testület a múlt év szeptemberében kezdte meg a Románia által még 2004-ben benyújtott kereset nyomán a két ország közötti területi vita ügyének tárgyalását. A Hágai Nemzetközi Bíróság keddi döntésétől függetlenül a Kígyó-szigetként ismert szárazföld továbbra is Ukrajna fennhatósága alá tartozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civileket öltek lengyel katonák Afganisztánban?

Katonai törvényszék elé állítottak kedden Lengyelország fővárosában hét katonát, akik a vádak… Tovább olvasom