Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Izrael: aggasztó magyarországi megnyilvánulások

Aggodalmat keltenek Izraelben egyes magyarországi megnyilvánulások, "olyan hangok, amelyeknek nem lenne szabad létezniük a 21. században" - mondta az izraeli külügyminisztérium antiszemitizmus elleni osztályának igazgatója magyar újságírók előtt vasárnap a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt-emlékközpontban.
Aviva Raz Sehter az előítéletesség, a kirekesztő nézetek Európában többfelé is tapasztalható erősödéséről szólva kifejtette: vannak jelenségek, mint amilyen a folyamatos gyűlöletkeltés egy-egy társadalmi csoport, kisebbség, a bevándorlók, mindenféle másság ellen, amelyek felett az emberek átsiklanak, mert nem tűnnek nagyon fontosnak, pedig hosszabb távon veszélyes társadalmi légkör kialakulásához vezethetnek. Felidézte, hogyan készítette fel a náci propaganda a világot a kollaborációra, a soában való bűnrészességben.

Magyarország egyike azoknak az országoknak, amelyekben a legutóbbi európai parlamenti választásokon jelentősen megerősödtek, EP-képviselethez jutottak szélsőjobboldali pártok, s Magyarországon újabban "igen erős megnyilatkozások" tapasztalhatók - mutatott rá. Aviva Raz Sehter bizarrnak nevezte például azokat a hangokat, amelyek "gyarmatosítási törekvésként" tüntetik fel Simon Peresz izraeli elnöknek a kétoldalú gazdasági kapcsolatok fejlesztésére vonatkozó kijelentését.

Izrael az efféle nézetek elutasítását várja az új értékeket kereső magyar társadalomtól, és a kétoldalú kapcsolatokban fontos kérdésként veti fel az antiszemitizmus elleni harcot, a diszkrimináció, a rasszizmus, a másik gyűlölete elleni nevelést, amely nagyon erősen része kell hogy legyen a magyar belpolitikának is - mondta az izraeli külügyminisztérium tisztségviselője.

Sehter hangsúlyozta: az antiszemitizmus erősödése Magyarországon és más országokban káros az egész társadalomra, mert nemcsak a zsidókról vagy Izraelről van szó - az antiszemitizmus nem ér véget a zsidókkal, más kisebbségekkel folytatódik -, hanem "egy nagyobb bajra" utalnak, arra, "hogy történik valami, ami nem helyes, ami negatív, arra, hogy felütötte fejét a társadalomban egyfajta betegség, amelyből gyorsan ki kell gyógyítani".

Egyes magyarországi szélsőjobboldali megnyilvánulások olyan hangokat idéznek, amelyeknek nem lenne szabad létezniük a 21. században. Ezek a múlt részei és már le kellett volna kerülniük a napirendről. "Ez olyasmi, ami aggaszt bennünket" - hangoztatta az izraeli külügyminisztérium antiszemitizmus ellen küzdő osztályának igazgatója.

Olvasóink írták

 • 14. apátfalvifaszagyerek 2009. október 20. 11:49
  „Otaku, van nekem szívem, csak nem a régi nácik felé húz... nem akarom rehabilitálni őket, nem úgy mint ti, a "hazaszeretők"...”
 • 13. bo 2009. október 20. 07:33
  „Kezdik félteni kedvenc tartományukat! Hát van is mitől!”
 • 12. Otaku 2009. október 19. 21:29
  „dodó: nem kell értenie a belénevelt mantrát :) ezek a gyomoremberek, szív és agy nélkül :)”
 • 11. dodó 2009. október 19. 21:19
  „10. hozzászólás apátfalvibagaroloscsávó 2009.10.19. 18:34

  Te érted, amit leírtál???”
 • 10. apátfalvifaszagyerek 2009. október 19. 18:34
  „ti meg a kuruc haverjaiddal a náci háborús bűnösök oldalra álltok, amikor elkezditek védeni őket, mondjuk a kurucinfo nevű -Izraelhez hasonlóan- szélsőséges mocsok oldalon...”
 • 9. dodó 2009. október 19. 17:21
  „A ci(o)nizmus tetőfoka: a gázai mészárosok oldalára álltak "magyarjaink" az ENSZ-ben

  Mint arról más újságok beszámoltak, az Egyesült Nemzetek Szervezetének Emberi Jogi Tanácsa elfogadta az év eleji Gáza elleni izraeli agresszió során elkövetett háborús bűncselekményeket feltáró úgynevezett Goldstone-jelentést. A genfi székhelyű testület a dokumentumot továbbküldi a Biztonsági Tanácsnak, ahol a cionista parancsoknak engedelmeskedő USA alighanem élni fog vétójogával. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában egyébként a szavazati arányok a következők voltak: 25 tagállam diplomatája elfogadta a jelentést, hatan elutasították a dokumentumot, 11 ország képviselője pedig tartózkodott.

  A testület munkájában hazánk küldötte is részt vesz. Mit gondoltok, miképp szavazott? Természetesen - követve a Tel-Avivból érkező utasításokat - a "magyar" diplomata is nemmel voksolt. Ezzel a magyarországi kormányzat nyíltan a háborús és emberiségellenes bűncselekményeket elkövető Izrael mellé állt! Ne felejtsük el: a zsidó állam katonái tiltott fegyvereket is bevetettek a három hetes agresszió során, és 1400 palesztint gyilkoltak meg, akiknek többsége nő és gyermek volt.”
 • 8. dodó 2009. október 19. 16:56
  „Mi agaszt(hat)ja Izraelt?

  1.Izrael az egyetlen ország, mely úgy tagja az ENSZ- nek, hogy a csatlakozási feltételeket a mai napig nem teljesítette.
  2.Izrael az egyetlen ország, ami tisztázatlan körülmények között, az ENSZ tagországok többségének akarata ellenére jött létre.
  3.Izrael az egyetlen ország, aki eddig egy rá vonatkozó ENSZ határozatot sem tartott be (összesen 12 elmarasztaló határozat született vele szemben!)
  4.Izrael az egyetlen ország, amelynek egyetlen határa sem tisztázott pontosan.
  5.Izrael az egyetlen ország, melynek nincs elfogadható alkotmánya, és erre vonatkozó jogrendszere.
  6.Izrael az egyetlen olyan ,,demokratikus" ország, ahol a kormányfő közvetlenül hozhat törvényeket.
  7.Izraelben található a világ legnagyobb börtöne a világ legtöbb foglyával (mind palesztin).
  8.Izraelben található a legnagyobb számú hadifogoly.
  9.Izraelben tartottak legtovább fogva egy hadifoglyot, egy palesztin harcost 1973-tól 2004-ig (meghalt) tehát 31 évig.
  10.Izraelben végezték ki hivatalosan a legfiatalabb fogvatartottat, egy 10 éves palesztin kisfiút.
  11.Izraelben találtak rá a legfiatalabb áldozatra a legtöbb golyóval a gyomrában: Egy repeszsérüléstől összeesett 13 éves palesztin fiúba egy zsidó tiszt a gépfegyvere teljes tartalmát (30 golyó) a fiú hasába eresztette.
  12. És a legújabb: bizonyítottan palesztin halottak (elesettek, kivégzettek) szerveit törvénytelenül felhasználja, ill. kereskedik velük.”
 • 7. Otaku 2009. október 19. 15:01
  „"izraeli külügyminisztérium antiszemitizmus elleni osztályának igazgatója"

  Izgatottan várom, mikor lesz a Martonyi-féle külügyben "magyarságellenes ügyeket vizsgáló főosztály"... :)”
 • 6. Strat-n 2009. október 19. 12:51
  „Amerika meg az amerikaiaké? És Antarktisz? Semmi nem fehér meg fekete...”
 • 5. nyomdasz63 2009. október 19. 12:40
  „Horton 2009.10.19. 10:59...-sajna a második sorod egyre inkább már csak a múlt !”
 • 4. Naca 2009. október 19. 11:44
  „A zsidóság hazátlan nép volt, amíg mesterségesen létre nem hoztak nekik egy országot. Azóta paranoiásan azt figyelik, ki mit nyilatkozik róluk. Foglalkozzanak saját magukkal, erősen kritizálható politikájukkal! Őket a mi állítólagos kijelentéseink aggasztják, minket az erőszakos gazdasági terjeszkedésük!”
 • 3. Otaku 2009. október 19. 11:02
  „...és szemrebbenés nélkül volt képes mindezt elrebegni... ilyen történelemmel, mint izraelé, én a helyében mélyen, nagyon mélyen kussolnék...”
 • 2. Horton 2009. október 19. 10:59
  „Mindemki a saját " hazájában " legyen legény...ne a másé kelljen...
  Magyarország a magyaroké, Izrael a zsidóké...”
 • 1. Szodabikarbona18 2009. október 19. 10:41
  „moderálva off”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: Botrány a vakcina miatt Németországban

Óriási botrány tört ki hétfőre Németországban az új típusú influenza elleni oltóanyag körül. Tovább olvasom