Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Izrael elengedte a palesztin női foglyokat

Elengedte pénteken Izrael azokat a palesztin női foglyokat, akikért cserébe a zsidó állam egy videofelvételt kapott a Hamász palesztin iszlamista szervezet fogságában lévő izraeli katonáról. A felvételen Gilád Salit egészségesnek tűnik.
Tudósítók helyszíni beszámolója szerint rabszállító járművekkel elvittek 19 palesztin női foglyot a Tel-Avivtól északra lévő Hadarim börtönből. Közülük 18-at Ciszjordániába szállítottak, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnök fogadta őket rezidenciáján. A 19. foglyot a Gázai övezet határán átadták a Hamásznak.

Iszmáil Haníje, a gázai övezeti Hamász-kormány feje Gáza városában tartott sajtóértekezletén, amelyen a kiszabadult nő is megjelent, az Izraellel szembeni palesztin ellenállás győzelmeként méltatta a foglyok kiszabadítását. "Olyan nép vagyunk, amely nem felejti el foglyait" - hangoztatta a politikus.

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő szóvivője útján tudatta, bátorítólag hatott rá, hogy a videofelvétel tanúsága szerint Gilád Salit jó egészségnek örvend, de figyelmeztetett: még hosszú és nehéz utat kell megtenni, mire a fogságba esett katona visszanyeri szabadságát.

Az izraeli televízió péntek délután közzétette a 2 perc 40 másodperc hosszúságú felvételt, amelynek Salit egészségesnek, bár soványnak tűnt, szemüveget nem viselt, szemei pedig karikásak voltak.

A Háárec című izraeli lap honlapján is megtekinthető felvételen a fogoly egy zöld fal előtt ült egy széken, kezében a Palesztina című, arab nyelvű gázai újság szeptember 14-i számát tartva - ez klasszikus módszer annak bizonyítására, hogy még életben van. Salit felolvasott egy héber nyelvű szöveget, amelyben kérte Netanjahu kormányát, hogy "ne szalassza el az alkalmat és jusson megállapodásra" az ő szabadon bocsátásáról. A katona szeretetéről biztosította családtagjait, s közölte: várja a napot, amikor viszontláthatja őket. Salit egészségi állapotára is utalt, tudatva, hogy jól érzi magát és a Kasszám Brigádok harcosai jól bánnak vele. Az utalás a Hamász fegyveres szárnyára, az Ezzeddín al-Kasszám Brigádokra vonatkozik.

A fogoly olajzöld színű, katonai egyenruhának tűnő öltözéket viselt, frissen borotvált volt, haját rövidre nyírták. A videofilm végén felállt, s tett néhány lépést annak bizonyítására, hogy nem sebesült meg és nem testi fogyatékos.

Az izraeli sajtó szerint a videót Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek küldték el.

Az izraeli hatóságok ellenőrizték a felvétel hitelességét, mielőtt a női foglyokat elengedték volna.

Izrael szerdán egyezett bele abba, hogy szabadon enged húsz bebörtönzött palesztin nőt az izraeli katonáról szóló információkért. Egy 15 éves lányt már szerdán elengedtek, és visszatérhetett szüleihez egy Rámalláh melletti menekülttáborba.

A most 23 éves, izraeli-francia kettős állampolgárságú katonát 2006. június 25-én hurcolták el palesztin fegyveresek a Gázai övezet határán egy izraeli őrposztról. A zsidó állam és a Hamász egyiptomi és német közvetítéssel tárgyal egymással arról, hogy a radikális palesztin szervezet szabadon engedné Gilád Salitot több száz olyan palesztinért cserébe, akit izraeli börtönben tartanak fogva. Összesen több mint tízezer palesztin van izraeli börtönökben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Összedőlt egy ház Prága központjában

Részben leomlott egy lakatlan többemeletes ház a prágai Soukenická utcában péntek délután, négyen a… Tovább olvasom