Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Izrael elfogadta az egyiptomi tűzszüneti javaslatot

Az izraeli biztonsági kabinet kedd reggeli találkozóján elfogadta az egyiptomi tűzszüneti javaslatot.
"A kormányzati irányelveknek megfelelően a hadsereg beszüntette a tüzest" - közölte nem sokkal ezt követően Peter Lerner, a hadsereg szóvivője. "Harckészültségben maradunk mind a védekezés, mind a támadás tekintetében, és ha a Hamász terrorszervezet Izraelt lövi, válaszolunk" - tette hozzá, arra célozva, hogy a Gázai övezetet uraló iszlamista palesztin szervezet katonai szárnya elutasította a tűzszünetet.
A palesztin övezetből délelőtt - miután a tűzszünet elvben már életbe is lépett - három rakétát lőttek a közelben fekvő izraeli települések felé, de senki sem sebesült meg, és nem keletkezett anyagi kár.

A szűkebb izraeli kabinet Benjámin Netanjahu miniszterelnök indítványára szavazta meg a javaslatot, amely szerint a tűzszünet kedd délelőtt elvben életbe is lépett. A tel-avivi főhadiszálláson tartott ülésen hat-kettő arányú többsége volt Netanjahunak, csak Avigdor Liberman külügyminiszter és Naftali Bennet gazdasági miniszter ellenezte Kairó kezdeményezésének elfogadását.

A tervek szerint hamarosan izraeli tárgyalódelegáció utazik az egyiptomi fővárosba a tűzszünet részleteinek kidolgozására.

Palesztin részről az egyiptomi javaslatot Mahmúd Abbász elnök korábban üdvözölte, a Hamász szóvivője ugyanakkor azt mondta, hogy a szervezet elutasítja a kezdeményezést, amennyiben nem születik átfogó megegyezés Izraellel. A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín el-Kasszám Brigádok kereken elvetette a javaslatot, és az Izrael elleni támadások fokozását ígérte.

"Ha a Hamász folytatja a rakéták indítását a tűzszünet időpontja után, akkor Izrael erélyesen fog válaszolni" - nyilatkozott egy izraeli kormányzati tisztviselő a biztonsági kabinet döntése után.

A tűzszünet életbe lépésének időpontja után is megszólaltak a légvédelmi szirénák az övezet szomszédságában.

Az izraeli hadsereg polgári védelem parancsnoka a rádióban figyelmeztette a lakosságot, hogy továbbra is be kell tartani a légvédelmi előírásokat, már csak azért is, mert a tűzszüneti indítvány szerint mindkét fél tizenkét órát kapott a fegyverek elnémítására.

Az egyiptomi javaslat a tavalyelőtti, Felhőoszlop nevű izraeli hadműveletet lezáró egyezményhez hasonlít: nyugalmat ígér cserében a másik fél nyugalmáért, valamint gazdasági könnyítéseket, az átjárók megnyitását, a halászati jogok kiterjesztését helyezi kilátásba a Gázai övezet számára.

Izrael a további tárgyalásokon a médiában megszólaló szakértők szerint az övezet minél nagyobb mértékű fegyvermentesítését próbálja elérni, a palesztin csempészalagutak felszámolását, valamint azt, hogy szabad kezet kapjon a gázai alagutak ellenőrzésére és a "ketyegő bombák" ellen, vagyis megakadályozhassa a már készenlétbe helyezett rakéták indítását.

A Hamász a tűzszünet fejében azoknak a palesztin raboknak az elengedését követelte, akik egy fogolycserében nemrég kiszabadultak, majd júniusban - a három izraeli tizenéves elrablása utáni, Hamász elleni ciszjordániai akcióban - ismét elfogták őket. Az egyiptomi kezdeményezés mindazonáltal erről nem tesz említést.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot

Mivel a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamász szervezet katonai szárnya viszont elutasította azt,… Tovább olvasom