Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Izrael jóváhagyta 1300 lakás felépítését Kelet-Jeruzsálemben, elítélő reagálások

Jeruzsálem/New York - Izrael jóváhagyta hétfőn 1300 lakás felépítését a főleg arabok lakta Kelet-Jeruzsálemben - jelentette be a belügyminisztérium hétfőn. Washington csalódott a lépés miatt, az ENSZ-főtitkár pedig aggasztónak nevezte azt.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök éppen egyesült államokbeli látogatáson tartózkodik, és ezen feltehetőleg központi téma az, hogy hogyan lehetne felújítani az izraeli-palesztin tárgyalásokat, amelyekről éppen amiatt vonultak ki a palesztinok, hogy Izrael a ciszjordániai zsidó telepek bővítésére vonatkozó tíz hónapos moratórium lejártakor nem hosszabbította meg ezt a tilalmat. A palesztinok Kelet-Jeruzsálemre vonatkozóan is követelik az építési tilalmat, mert leendő államuk fővárosának akarják megtenni a városrészt.

Kínosan érintheti amerikai tárgyalásain Netanjahut, hogy a belügyminisztérium éppen ott-tartózkodása alatt jelentette be az engedély megadását. A minisztérium szóvivője azt mondta: két olyan negyedbe tervezik a most bejelentett lakásokat, amelyeket Izrael az 1967-es háborúban foglalt el. Most, hogy ezt nyilvánosságra hozták, a lakosság kifogást emelhet a terv ellen, és elképzelhető, hogy az építkezés csak hónapok, évek múlva kezdődik el - tette hozzá a szóvivő.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője a bejelentésre reagálva azt mondta: "Ez szembemegy arra irányuló erőfeszítéseinkkel, hogy a felek fel tudják újítani közvetlen tárgyalásaikat". Hozzátette: Hillary Clinton amerikai külügyminiszter várhatóan szóba hozza az ügyet, amikor csütörtökön New Yorkban találkozik a miniszterelnökkel. Az Egyesült Államok szeretne többet tudni a bejelentés hátteréről, mert "könnyen lehet, hogy valaki Izraelben azért éppen most hozta nyilvánosságra ezt a tervet, hogy kellemetlen helyzetbe hozza a kormányfőt, és hogy aláássa a folyamatot".

Netanjahu Bill Clinton volt amerikai elnökkel, a külügyminiszter férjével már találkozott hétfőn New Yorkban. Ezt követő sajtótájékoztatójukon megkérdezték tőle, hogy hogyan reagál a kelet-jeruzsálemi lakásépítést érő amerikai bírálatra. "Clinton elnökkel sok megbeszélnivalónk van, de erről az ügyről Clinton asszonnyal fogok bizonyosan beszélni csütörtökön, akkor kérdezzenek!" - válaszolta.

A Clinton volt elnökkel való találkozója előtt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral találkozott az izraeli kormányfő a világszervezet székhelyén. A főtitkár sajtóirodájának közleménye szerint kifejezte aggodalmát a telepeslakások építésének felújítása és amiatt, hogy bejelentették további lakások építését Kelet-Jeruzsálemben.

A palesztinok részéről Mahmúd Abbász elnök egyik tanácsadója, Nabil Abu Rudaine reagált a bejelentésre: "Izrael folyamatosan gyártja az akadályokat. Nem térünk vissza a tárgyalásokhoz mindaddig, amíg Izrael folytatja a telepek bővítését. (Netanjahu) értésére adja az amerikaiaknak, hogy (Izrael) nem fog felhagyni a telepeslakások építésével. Mi azt kérjük, hogy az amerikai kormány tegyen gyakorlati lépéseket a béketárgyalások felújulása érdekében. Nem lesz békemegállapodás, ha nem Kelet-Jeruzsálem lehet a palesztin állam fővárosa - mondta Rudaine.

A ciszjordániai zsidó telepek építését ellenző jelentős izraeli civilszervezet, a Békét Most! közölte, hogy a bejelentett 1300 lakás nagy részét (ezret) a palesztinok lakta Betlehem közelében lévő Har-Hóma negyedben akar felépíttetni az izraeli vezetés, ahol már él több mint hétezer zsidó. "Ez súlyos provokáció egy olyan pillanatban, amely nagyon kényes a tárgyalások folyamatában. Úgy tűnik, hogy Netanjahunak ez egy szándékos kísérlete arra, hogy megtorpedózza a béketárgyalásokat" - mondta a Békét Most! szóvivője.

Olvasóink írták

 • 6. apátfalvi 2010. november 09. 16:44
  „Most akkor Tóra vagy Talmud? :D

  A probléma csak az, hogy semmit nem tudsz. Szerinted a magyarországi zsidóság közül mennyien foglalkoznak a talmuddal? A legnagyobb része a magyar zsidóságnak nem is vallásos... Úgyhogy ezt benézted. Nem baj, máskor biztosan sikerül összehozni valami jókis antiszemita szöveget... :D NE csüggedj!”
 • 5. dodó 2010. november 09. 16:29
  „4.) apátfalvi !

  Már a múltkor is kértem, segíts - mert neked kötelezően megvan otthon - egy valódi, nem félrefordított Talmudhoz jutnom!
  Habár írva vagyon: "A tóra szavainak rejtve kell lenni a nemzsidók elől. A gojnak nem szabad a törvény (Talmud) szavait megmagyarázni. A goj, aki a törvénnyel (talmuddal) foglalkozik, méltó a halálra."”
 • 4. apátfalvi 2010. november 09. 11:17
  „2. A szándékosan félrefordított talmudból idézni az antiszemiták ostoba, de állandóan visszatérő baromsága.”
 • 3. apátfalvi 2010. november 09. 11:14
  „1. Vissza? Szilléri, akármilyen hihetetlen is, a zsidók nem Magyarországról áramlottak szét. És nem is Magyarország a fő "célpontjuk" (ha létezik olyan, egyáltalán). A zsidóknak viszont tényleg le kell állniuk ott Izraelben/Palesztinában...”
 • 2. dodó 2010. november 09. 09:33
  „TALMUD:
  - 115. old. A nemzsidó vagyona gazdátlan jószág!
  - 121. old. 113 b.: Egy nemzsidónak a megrablása meg van engedve!
  - 201. old 94.a.: Szabad egy nemzsidót tudatosan is meglopni.
  - 114. old. 37.b.: Isten a nemzsidók vagyonát átadta az izraelitáknak!
  - 42. old. 64.a.: Egy zsidó egy nemzsidón ne könyörüljön.
  - 58. old. 36.b.: A kutyák táplálása kötelesség, a nemzsidók táplálása nem kötelesség
  - 198. old. 45.b.: A nemzsidók nem kedves gyermekei Istennek!
  - 24. old. 58.b.:A nemzsidók szégyenre születtek! - 117. old. 44.b.: Nemzsidó megölése nem büntetendő!
  - 80. old. 12.b.: A goj, aki a törvénnyel (talmuddal) foglalkozik, méltó a halálra.
  - 75. old. 16.a.: A tóra szavainak rejtve kell lenni a nemzsidók elől.
  - 80. old. 12.b.: A gojnak nem szabad a törvény (Talmud) szavait megmagyarázni. A goj, aki a törvénnyel (talmuddal) foglalkozik, méltó a halálra.”
 • 1. szilléri 2010. november 09. 08:37
  „Ja !
  Múlt héten meg egy mecsetet bontottak a ,,bevándorlok"!

  Meg lesz ennek a böjtje !
  Aztán hirtelen elkezdenek vissza vándorolni a ,,befogadó" Horthysta -Szálasista-Kádárista-Orbánista Magyarországba.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szakadékba csúszott egy autóbusz Albániában, halottak, sérültek

Tirana - Kilencven méter mély szakadékba csúszott egy autóbusz hétfő este Albánia déli részén, nyolc… Tovább olvasom