Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

Izrael sajnálatosnak tartja az EU álláspontját

Izrael részrehajlónak tartja az Európai Unió álláspontját, amely szerint a zsidó állam telepépítési politikája aláássa a palesztinokkal való megbékélési folyamatot.
"Izrael sajnálatosnak tartja az EU részrehajló következtetéseit. A történelem és a tények azt bizonyítják, hogy a zsidó telepek sosem gördítettek akadályt a béke útjába. Ebből kifolyólag az EU tévesen helyez hangsúlyt erre kérdésre" - áll az izraeli külügyminisztérium hétfői közleményében.

Az EU külügyminiszterei hétfő brüsszeli tanácskozásukon nyilatkozatot fogadtak el, amely szerint "mélyen felkavaróak" a telepek bővítésére vonatkozó izraeli tervek Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben. A külügyminiszterek értékelése szerint ha megvalósul, az súlyosan aláásná a konfliktus tárgyalásos megoldását, mert veszélybe sodorja az egybefüggő, életképes palesztin állam létrejöttét, és azt, hogy Jeruzsálem mindkét állam fővárosa legyen. A tárcavezetők ismételten leszögezték, hogy a telepek a nemzetközi jog szerint törvénytelenek és akadályozzák a békét.

Az izraeli külügyi közlemény szerint a békemegállapodás elmaradásának az a legfőbb oka, hogy a palesztinok nem hajlandóak közvetlen tárgyalásokat folytatni Jeruzsálemmel, és elismerni Izraelt a zsidó nép nemzetállamának. Erről tanúskodott Mahmúd Abbász palesztin elnök minapi ENSZ-beli felszólalása és Háled Mesaal Hamász-vezető gázai nyilatkozata is. Jeruzsálem szerint az Európai Unió egyoldalú hozzáállásával ösztönzi az Izrael jogainak elutasítását célzó politikát, és nem járul hozzá a végleges izraeli-palesztin békemegállapodás kidolgozásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megegyezett a volt IMF-vezér és a szobalány

Peren kívül megegyeztek Dominique Strauss-Kahn és az őt nemi erőszakkal vádoló szobalány, Nafissatou Diallo jogi képviselői. Tovább olvasom