Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Izrael szárazföldi csapatok bevetésére is készül palesztin területeken

Az izraeli hadsereg szárazföldi csapatok bevetésére is készül palesztin területeken, miután kedd hajnalban légitámadást hajtott végre a Gázai övezet ellen - közölte kedden Peter Lerner katonai szóvivő.
Negyvenezer tartalékos mozgósításáról döntött az izraeli kabinet

Negyvenezer tartalékos katona mozgósításáról döntött az izraeli kormány kedd délután - közölte a katonai rádió.

A parancsot huszonnégy órán belül hajtják végre. A tartalékosok a sorkatonákat fogják felváltani az övezet határánál, azok pedig egy esetleges szárazföldi hadműveletre készülnek föl.

Az "Erős szikla" hadművelet részeként csapást - célzott kivégzést - hajtottak végre a Hamász kommandójának észak-gázai vezetője, Mohammad Saban ellen. A felrobbantott autóban a Hamászossal utazó két társa is életét vesztette. Egy másik légicsapással egy Hán-Juniszban lévő házat robbantottak fel, ahol a Maajan palesztin hírügynökség szerint heten haltak meg, köztük két öt évnél fiatalabb kislány.

A gázai egészségügyi minisztérium szerint ebben a támadásban huszonöten sebesültek meg. Az Al-Kavare család egyik Hamászos tagja miatt lőtték az épületet, amelynek tetején emberi védőpajzsként gyülekeztek a palesztin lakosok.

Gázából az izraeli légitámadások ellenére sikeresen útnak indítottak számos rakétát a szomszédos izraeli területek felé. A Vaskupola védelmi rendszer ellenrakétái kivédtek egy Grad rakétás támadást Askelon ellen. Számos légiriadó figyelmeztette a nap során a környező települések lakóit a feléjük irányzott és úton lévő lövedékekre.

Egy a Háárec című újságnak nyiltakozó katonai vezető szerint az övezetből várhatóan nyolcvan kilométer távolságra fognak lőni a következőkben. Tel-Avivban a hátországért felelős polgári védelem parancsára megnyitják a nyilvános óvóhelyeket.

Netanjahu elrendelte a gázai szárazföldi hadműveletek előkészítését.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök elrendelte a hadsereg felkészülését az esetleges szárazföldi hadműveletekre a Gázai övezetben, a biztonsági kabinet a katonai erő fokozását kérte a hadseregtől a Hamász radikális iszlamista palesztin mozgalommal szemben - közölte az izraeli közszolgálati rádió.

Elmenni a végsőkig" és nem kesztyűs kézzel bánni" a Hamásszal - mondta Netanjahu a kabinet keddi, a tel-avivi katonai főhadiszálláson főtisztek részvételével megtartott rendkívüli ülése után, mert a Hamász az eszkalációt választotta, s ezért fizetni fog".

A kormányfő az izraeli hadművelet célját abban jelölte meg, hogy elrettentsenek a Gázai övezetből Izrael ellen irányuló további támadásoktól. A politikus figyelmeztetett arra, hogy "hosszú és erőteljes hadművelet" lesz.

A Háárec című újság szerint döntés született több ezer tartalékos mozgósításáról is, ami a hadműveletek várható szárazföldi kiterjesztését jelzi. Izrael a katonai mellett diplomáciai eszközöket is bevet, a miniszterelnök telefonon számos külföldi vezetőt felhív, hogy megindokolja Izrael lépéseit.

Izrael légitámadást hajtott végre kedd hajnalban a Gázai övezet ellen, a harci gépek több mint 50 célpontra mértek csapást, köztük lakóházakra is. Előzőleg palesztin fegyveresek rakéták tucatjaival támadták Izraelt az övezetből. Az izraeli vezérkar arra számít, hogy a lövedékek hamarosan elérhetik Tel-Avivot és Jeruzsálemet is, ezért a kormányfő türelmet kért a polgári lakosságtól. A vasúti közlekedést leállították az Askelóntól délre eső területek irányában, ott vonatpótló buszok szállítják az utasokat.

Szemtanúk szerint az izraeli légicsapásokban az övezet középső részén életét vesztette a Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet katonai szárnyának egyik harcosa. Az áldozatok számáról ellentmondásos hírek láttak napvilágot, a halottak számát egy és négy közé teszik.

Kora délután újabb negyven katonai célpontot lőttek az izraeli légierő gépei, köztük egy gázai katonai irányító központot.

A Jediót Ahronót című újság értesülése szerint a Hamász nem egyezik bele a tűzszünet Izrael követelte feltételeibe, vagyis hogy nyugalmat a nyugalomért". A gázai palesztin szervezetek a rakétatámadások beszüntetését az övezet bojkottjának felszámolásához kötik.

Cipi Livni igazságügy-miniszter a Háárec jeruzsálemi békekonferenciáján kedd délután úgy nyilatkozott, hogy a szárazföldi hadműveletek megindítása a Hamásztól függ. Livni részt vett a biztonsági kabinet keddi ülésén, de nem árulta el, hogy a grémiumnak valóban szándékában állt-e az újabb katonai lépés. Annyit mondott, hogy ez nem az első választásuk", de ha szükséges, mérlegelik.

Korábban írtuk:

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter a vezérkari főnökökkel tartott keddi találkozója után a sajtónak arról számolt be, hogy Jeruzsálem a Hamász radikális palesztin szervezet elleni elhúzódó műveletre számít, amely néhány napon belül biztosan nem ér véget.

Ezzel párhuzamosan Mahmúd Abbász palesztin elnök követelte Izraeltől, hogy azonnal vessen véget a Gázai övezet ellen indított légicsapásoknak, és a nemzetközi közösség azonnali beavatkozását kérte, hogy megállítsák a konfliktus további súlyosbodását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vihar tombolt Horvátországban

Heves vihar tombolt keddre virradóra Zágráb környékén, több lakóépületben és személygépkocsiban tett kárt az erős szél. Tovább olvasom