Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Izraelben újabb 26 palesztin fogoly szabadon engedéséről döntöttek

Az izraeli kormány jóváhagyta újabb 26 palesztin fogoly elengedését, egyúttal elvetette a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) nevű jobboldali párt terroristák elengedését megtiltó törvényjavaslatát - közölte az izraeli katonai rádió vasárnap este.
Az izraeli kormány még július végén, a palesztin-izraeli tárgyalások újraindulásakor megszavazta, hogy kilenc hónap alatt négy szakaszban szabadon engednek összesen 104 palesztin rabot.

A hazakerülők második csoportjáról egy szűk miniszteri kabinet döntött vasárnap este.

A kedden szabaduló palesztinok még az oslói békeegyezmény előtt követtek el merényleteket, és 19-től 26 évig terjedő időt töltöttek el izraeli börtönökben. Többségük ciszjordániai, öten pedig a Gázai övezetből származnak.

A nevüket tartalmazó listát már vasárnap éjjel közzé teszik a büntetés-végrehajtási intézet honlapján, hogy a terrorakcióik áldozatainak hozzátartozói az izraeli törvények alapján fellebbezhessenek a hatóságoknál.

Előzőleg egy másik, törvényjavaslatok előkészítésével foglalkozó miniszteri bizottság 8:5 arányban megakadályozta, hogy a parlament elé kerüljön a Bájt Hajehudi párt terrorizmusért elítélt rabok elengedését tiltó kezdeményezése.

A kormánykoalíció pártjai az ügyben élesen szembe kerültek egymással. A Bájt Hajehudi mellett a Jiszráél Béténu (Izrael a Hazánk) nevű nacionalista párt támogatta az új törvény ötletét, a centrista Tnua (Mozgalom) és Jes Atíd (Van Jövő) párt, valamint a jobbközép Likud miniszterei viszont leszavazták azt.

A koalíciós partnerek körében szokatlanul éles hangú vitában Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy a palesztinokkal folytatott tárgyalások keretében a rabok elengedéséről szóló döntést már meghozta a kormány, és az azt akadályozó új törvényjavaslat elfogadásával az izraeli kabinet megkötné saját kezét és elveszítené az amerikai kormány bizalmát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Afganisztánban pokolgép végzett sok civillel

Út mentén elrejtett pokolgép végzett 18 civillel vasárnap Afganisztán keleti, Gazni nevű… Tovább olvasom