Délmagyar logó

2017. 07. 28. péntek - Szabolcs 15°C | 27°C Még több cikk.

Izraeli választások: Az exit pollok alapján Benjámin Netanjahuék nyertek

A legnagyobb pártok vezetői első nyilatkozataikban győzelemként értékelték Izraelben a kedden tartott parlamenti választások után közzétett közvélemény-kutatási (exit poll) eredményeket.

A szavazófülkéket elhagyók megkérdezésével készült felmérések szerint a hatalmon lévő Likud párt, illetve a fő ellenzéki erő, a Cionista Tábor balközép választási szövetség között szoros eredmény alakult ki. A középjobb Likud az exit pollok szerint behozta a választás előtt mutatkozó hátrányát a baloldallal szemben, sőt meg is előzte riválisát, de a jobboldali pártok együttesen meggyengültek. Izrael történelmében most először a harmadik helyet várhatóan az arab pártok közös listája szerezte meg.

A Likud pártot vezető Benjámin Netanjahu miniszterelnök első nyilatkozatában "hatalmas győzelemként" értékelte, hogy pártjának minden esély ellenére sikerült behoznia azt a négymandátumos hátrányát, amelyet a közvélemény-kutatók még néhány napja jósoltak.

Az ünneplő tömeg előtt elmondott győzelmi beszédében a kormányfő kijelentette, hogy minél hamarabb létre kívánja hozni kormánykoalícióját a "nemzeti tábor" pártjaiból, és meg kell alakítaniuk "egy erős, stabil kormányt, amely gondoskodik a biztonságról és Izrael polgárainak jólétéről".

A több felmérés szerint a Likudnál egy parlamenti mandátummal kevesebbet szerző Cionista Tábor élén álló Jichák Hercog is azt közölte, hogy kivételes eredményt értek el: "Jichák Rabin 1992-es győzelme óta nem értünk el hasonló eredményt".

"Ez az eredmény képessé tesz minket a hatalomba való visszatérésre, és mivel még várjuk a tényleges számokat, hiszen jelenleg még csak exit pollok állnak rendelkezésre, még minden nyitott" - tette hozzá.

Hercog megígérte, hogy mindent elkövet egy szociálisan érzékeny kormány megalakítása érdekében, amely békére törekszik a szomszédos országokkal. A balközép vezére szerint a választások bebizonyították, hogy a baloldali tábor nagyobb a szélsőjobbnál.

Móse Kahlón, a szociális vívmányokat sürgető új centrista párt, a Kulánu (Mindannyian) elnöke győzelmi beszédében az egységet hangsúlyozta és azt, hogy olyan kormányban szeretne részt venni, amely egy néppé kovácsolja Izrael lakóit.

A Likudból Netanjahuval való vitája miatt kivált Kahlón a választási eredmények alapján kulcsszerepet játszik bármely jövendő kormány létrehozásában, az izraeli média szerint ő a "királycsináló", mert nélküle sem Netanjahunak, sem Hercognak nem lehet többsége a kneszetben.

A másik centrista pártot, a Jes Atídot vezető Jaír Lapid szerint a választások kimenetele bebizonyította, hogy ettől a párttól sem lehet eltekinteni Izrael politikai életében.

Reuven Rivlin elnökhöz közeli tisztviselők szerint az államfő nem szeretne feltétlenül egységkormányt létrehozni, mindössze arra törekszik, hogy a lehető hamarabb megalakuljon az új izraeli kabinet.

A helyi törvények szerint a pártok ajánlása alapján az államfő jelöli ki az új miniszterelnököt. Ha eddigi szövetségesei, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt és a keleti vallásosok Sász pártja mellett az askenázi ultraortodoxok Egységes Tóra pártja és Kahlón Kulánu pártja is támogatja Netanjahut, akkor a mostani kormányfő többség birtokában létrehozhatja negyedik kabinetjét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 éves aranytömböt foglaltak le az argentin határon

A tömb értékét 653 millió forintos összegre becsülik. Tovább olvasom