Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Izsák Balázs: a kormány régiósítási terve Ceausescu betelepítései politikájára épül

A román kormány régiósítási terve Nicolae Ceausescu kommunista diktátor betelepítési politikáján alapul - vélte hétfőn keltezett blogbejegyzésében Izsák Balázs, a SZNT lnöke.
Izsák Balázs arra figyelmeztetett, hogy a kormány régiósítási elképzeléseit alátámasztó, a múlt héten közzétett szakértői tanulmány a vándorlási áramlatokra hivatkozva ajánlja a magyarság számára kedvezőtlen nyolcrégiós felosztást. Megemlíti, hogy a megyék közti nyilakat a 2002-es népszámlálás adatai alapján húzták meg úgy, hogy a kiindulópont az egyének születési helyét, a nyíl hegye pedig állandó lakhelyüket jelöli.

Az SZNT-elnök megállapítása szerint a tanulmány zömében azoknak a migrációjára épül, akiket a kommunizmus idején az etnikai arányok megváltoztatása céljával költöztettek más vidékekre. Emlékeztetett arra, hogy a Ceuasescu-rendszer a gazdaságfejlesztést teljes mértékben alárendelte annak a célnak, hogy megváltoztassák a nemzetiségi arányokat.

Az SZNT elnöke szerint a szakértői tanulmány azért veszélyes, mert természeteseknek tekinti a Ceausescu-rendszer irányított migrációs folyamatait. Izsák Balázs szerint a kormány úgy akarja átalakítani a közigazgatást, hogy az új rendszer továbbra is a népességkeveredést szolgálja.

Az Olaszországhoz tartozó "Dél-Tirol németajkú közössége, a katalánok, a baszkok és mi székelyek egyformán felismerjük a Mussolini-, Franco-, Ceausescu-féle bolsevik-fasiszta asszimilációs politika frazeológiáját, bármilyen európai vagy tudományos álcát használ, mint például a Ponta-kormány szakértői bizottsága" - állapította meg Izsák Balázs.

Emlékeztetett arra, hogy a román kormány részéről mindeddig válasz nélkül maradt a március 10-i marosvásárhelyi tüntetésen mintegy harmincezer ember által elfogadott petíció, amely a székelységnek a régiósítással szembeni elvárásait tartalmazza. "Ha a többségi erőszak Székelyföldet a román többségű Középrégióba akarja belekényszeríteni, akkor a polgári engedetlenség eszközeihez kell folyamodnunk" - fogalmazta meg blogbejegyzésében (http://izsakbalazs.blogspot.ro/) az SZNT elnöke.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A glasgow-i Riverside közlekedési múzeum nyerte el az Év Európai Múzeuma címet

Az Európa Tanács égisze alatt odaítélt címre az idén negyven múzeum pályázott. Tovább olvasom