Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Január 22-én szavaznak a horvátok az EU-tagságról

Január 22-én tartják Horvátországban a népszavazást az EU-csatlakozásról - jelentette be kedden Ivo Josipovic horvát elnök a közszolgálati rádióban.
"Úgy véljük (...), hogy a szükséges üzenetet gyorsan és hatékonyan lehet továbbítani az állampolgároknak" - jelentette ki Josipovic, aki annak az elvárásának is hangot adott, hogy a csatlakozási szerződés ratifikálása "minél előbb befejeződjék".

Horvátország december 9-én írta alá a csatlakozási szerződést az Európai Unióval, aminek köszönhetőn az EU 28. tagállama lehet, várhatóan 2013 júliusában, ha a horvátok a népszavazáson jóváhagyják, a 27 tagállam pedig ratifikálja az okmányt.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a horvátok mintegy 60 százaléka támogatná a csatlakozást a népszavazáson.

A választásokat felügyelő GONG civil szervezet figyelmeztetett, hogy számos jogszabályi feltétel hiányzik az ország függetlensége válása (1991) óta megszervezendő első referendumhoz, és kérte a népszavazás időpontjának "ésszerű" elhalasztását. A GONG szerint az állampolgárokat sem tájékoztatták kellőképpen az uniós integráció hatásairól. Az Ipsos Puls intézet szerint nemrégiben elvégzett felmérés szerint ugyanis a megkérdezettek 87 százaléka "közepesen vagy rosszul tájékozott" az EU működését és a csatlakozás következményeit illetően.

A december 4-i választás eredményeképpen felállt új horvát parlament csütörtökön tartja első ülését. Tamara Capeta, a GONG egyik vezetője szerint a képviselők várhatóan aznap hagyják jóvá a csatlakozási döntést. Szerinte innen számított 30 napon belül kell megtartani a referendumot.

Az új balközép kormányról pénteken szavaz a törvényhozás.

Szlovénia 2004-es csatlakozása után Horvátország lesz a második EU-tagállam az egykori Jugoszlávia hat tagköztársasága közül. A csatlakozási perspektívára minden nyugat-balkáni állam ígéretet kapott.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rövidfilmfesztivál az év legrövidebb napján

Rövidfilmfesztivállal ünneplik Franciaország-szerte az év legrövidebb napját, december 22-dikét. Tovább olvasom