Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Janukovics elnök aláírta az EU-párti tüntetőkre vonatkozó amnesztiatörvényt

Viktor Janukovics ukrán elnök hétfőn aláírta azt az amnesztiatörvényt, amely alapján mentesülnek a büntetőjogi felelősségre vonás, illetve mindenféle további üldöztetés alól az Ukrajna európai integrációjáért tüntetők.
Ezt az elnök sajtószolgálata tette közé, Szerhij Ljovocskinra, az elnöki adminisztráció vezetőjére hivatkozva. A teljes nevén "a békés megmozdulásokon idején történt cselekményekkel kapcsolatos negatív következmények elhárításáról, a büntetőeljárás és a büntetés elkerüléséről" szóló törvény a hivatalos közzététel után lép életbe. Ljovicskin hozzátette, hogy a jogszabályt már elküldte a hivatal közzétételre.

A parlament nagy többséggel fogadta el múlt csütörtökön a törvényjavaslatot, amely szerint mentesülnek a büntetőjogi felelősség alól az Ukrajna európai integrációjáért folyó demonstrációkon való részvételért vád alá helyezett tüntetők.

Az indítványt egyedül a kommunista frakció nem támogatta, a 450 tagú törvényhozás 339 képviselője szavazta meg.

A kijevi EU-párti demonstrációkon történt incidensek miatt számos tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok, többek ellen eljárást is indítottak. Az ellenzék egyik fő követelése volt a fogva tartott aktivisták szabadon engedése, és az ellenük indított eljárások megszüntetése.

Viktor Janukovics elnök maga javasolta korábban, hogy részesüljenek amnesztiában az EU-párti tüntetők. Ennek ellenére az elmúlt napokban az ellenzék több ízben nehezményezte, hogy az államfő halogatja a törvény aláírását, ami miatt több fogvatartott aktivista nem nyerhette még vissza a szabadságát.

A jogszabály parlamenti elfogadása után Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza (Batykivscsina) párt frakcióvezetője megemlítette, hogy a kormányzó Régiók Pártja eredetileg a rendvédelmi szervek tagjaira is ki akarta terjeszteni a büntetőjogi felelősségre vonás alóli felmentést, ám ez végül nem került be a jogszabályba. "Így csak a békés megmozdulások résztvevőire vonatkozik az, hogy nem lesznek kitéve hatósági üldöztetésnek" - magyarázta az ellenzéki vezető.

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke az előterjesztés elfogadását az első lépésnek nevezte az ellenzék azon követelésének teljesülésében, hogy a hatalom teljesen szüntesse be a politikai üldöztetéseket Ukrajnában. Kijelentette ugyanakkor, hogy az ellenzék továbbra is követeli a felelősök megbüntetését az erőszak alkalmazásért és a Mikola Azarov miniszterelnök vezette kormány menesztését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvan az első sikeres, hitelesített európai polgári kezdeményezés

A "Right2Water" kezdeményezés célja, hogy az EB kimondja: az ivóvízhez való hozzáférés alapvető jog, a víz nem árucikk. Tovább olvasom