Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Janukovics vezet az ukrajnai elnökválasztáson

Szoros versenyben Viktor Janukovics vezet a vasárnapi ukrajnai elnökválasztáson Julija Timosenko kormányfő előtt az exit poll eredmények szerint.

A szavazóknak az urnától való távozásakor való megkérdezésén alapuló országos felmérés szerint az ellenzéki pártvezető a szavazatok 48,7 százalékára számíthat, ellenfelét, Julija Timosenko kormányfőt a szavazók 45,5 százaléka támogatta.

A GfK Ukraine felmérése szerint Janukovics a szavazatok 49,8 százalékát kapta, Timosenko pedig 45,2 százalékot.

Amennyiben a választás eredménye megerősíti a felmérések eredményét, az az 59 éves volt gépészmérnök visszatérését jelenti a 2004. évi elnökválasztáson a tömeges csalások és a demokráciadeficit miatt kitört, "narancsszínű forradalomban" elszenvedett csúfos vereség után.

A kis szavazatkülönbség miatt azonban nem zárható ki, hogy Timosenko megóvja az eredményt. A "narancsszínű forradalom" egykori "lelke" a héten azzal fenyegetőzött: ha az ellenfél csal, ismét az utcákra szólítja a népet.

Olekszandr Turcsinov, Timosenko kampányfőnöke az exit poll eredmények közzététele után újságírók előtt hangsúlyozta: a két jelölt szavazati aránya közötti különbség a statisztikai hibahatáron belül van.

A 46 millió fős volt szovjetköztársaságban a vasárnapi második fordulót keserű és durva kampány előzte meg az oroszajkú, több donyecki nagyvállalkozó támogatását élvező ellenzéki vezető és a 49 éves, európai normák mellett érvelő, de sokak által populistának és kiszámíthatatlannak tartott kormányfő között.

Bárki is lesz végül az elnök, nem lesz könnyű feladata: súlyos gazdasági válságból kell kivezetnie az országot, és megvalósításra várnak azok reformok is, amelyekkel az európai integrációt célul kitűző Viktor Juscsenko vezette Ukrajna az elmúlt öt év alatt az Európai Unióval szemben adós maradt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

XVI. Benedek: senki sem birtokosa a saját életének

XVI. Benedek pápa ismét elítélte az abortuszt és az eutanáziát, kijelentve, hogy senki sem birtokosa… Tovább olvasom