Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

Japán az álom-atomerőmű beindítását fontolgatja

Japán, a saját energiahordozókkal nem rendelkező gazdasági óriás azt fontolgatja, hogy újraindítja álom-atomerőművét, amelyet 13 éve zárt be biztonsági aggályok miatt.
A Tokiótól 350 kilométerre nyugatra, Curugában megépített Mondzsu erőmű úgynevezett gyors tenyészreaktor, amelynek az a fő jellemzője, hogy működése alatt több hasadóanyagot termel, mint amennyit felhasznál. Csak a beindításához van szükség dúsított hasadóanyagra, utána már természetes uránnal is működik, mert szaporítja a hasadóképes anyagot.

Az ilyen gyors neutronreaktorokban alig marad vissza sugárzó kiégett fűtőelem, amelynek tárolása a hagyományos atomerőművek nagy megoldatlan problémája. Viszont a gyors tenyészreaktorokban olyan plutónium keletkezik, amelyet atomfegyver előállítására is fel lehet használni.

Ezért - és néhány egyéb biztonsági kérdés miatt - minden nyugati ország visszalépett a gyors tenyészreaktorok alkalmazásától. Franciaország az idén zárja be utolsó ilyen reaktorát, a Phénixet.

Japán az egyetlen nukleáris fegyverrel nem rendelkező ország, amelynek van gyors tenyészreaktora. Japánon kívül csak Oroszországban és Indiában működik ilyen típusú reaktor, Kína pedig az idén tervezi beindítani az elsőt.

Elméletileg Japán számára ideális megoldás volna a gyors tenyészreaktor. Az országnak gyakorlatilag semmilyen energiahordozója sincs, minden olajat a politikailag instabil Közel-Keletről importál.

A felkelő nap országában 55 hagyományos atomreaktor üzemel, ezek termelik az energiaszükséglet 1/3-át.

A Mondzsu gyorsreaktor 1994-ben kezdett temelni, de már 1995-ben le kellett állítani egy műszaki hiba miatt. Azóta, 13 éven át nem használták. Eredetileg most februárra tervezték az újraindítását, de kiderült, hogy a 13 év alatt elhanyagolt karbantartás miatt keletkeztek károk, amelyeket előbb ki kell javítani. Ezért az újraindítás már őszre vagy még későbbre várható.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dalokat kap ajándékba Kanadától Obama

Kanada - Összesen 49 dalból álló gyűjteménnyel ajándékozza meg beiktatása alkalmából Barack Obamát a… Tovább olvasom