Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Japán figyelmeztető lövésekkel tartaná távol a kínai repülőgépeket

A japán védelmi minisztérium adott esetben figyelmeztető lövésekkel riasztaná el a vitatott hovatartozású tengeri területek légterébe betérő kínai repülőgépeket - derült ki japán sajtóértesülésekből.
A kínaiul Tiaojü-, japánul Szenkaku-szigetek hovatartozása körüli konfliktus újabb fejleményére Peking azonnal reagált: provokatívnak, veszélyesnek és felelőtlennek nevezte a tervezett japán lépést. Közölte, hogy hajóinak és repülőgépeinek jelenléte a térségben Kína szigetek feletti "fennhatóságát kifejező normális cselekmény".

A japán kormányhoz közelálló forrásból kiszivárgott értesülés szerint a tokiói védelmi tárca így kívánja fokozni a figyelmeztetés szintjét a kínai hadsereg és más kormányzati szervekhez tartozó repülőgépek számára, amikor azok olyan légtérbe lépnek, amelyeket Japán a maga fennhatósága alá tartozónak tart.

A kínai külügyi szóvivő ezzel kapcsolatban közölte, hogy Peking ellenez minden, az ország szuverenitását sértő cselekményt a Tiaojü-szigetekkel összefüggésben, vízen és a levegőben egyaránt. Hozzátette, hogy Kína éberen figyeli a szigetekkel kapcsolatos fejleményeket.

Japán jelentések szerint amióta a japán kormány megvásárolt az öt lakatlan sziget közül hármat, több kínai repülőgép is megközelítette az ország "légvédelmi azonosító övezetét" (ADIZ). Az ilyen, nemzeti légtéren kívül eső zónák lényegében igazoltatásra köteleznek, s effajta rendelkezést olyan államok hoznak, amelyek partjait nagy kiterjedésű nyílt víz övezi.

Japán azt is állítja, hogy a "csúcsidőszakban" volt, hogy kínai légi járművek a szigeteknél három egymást követő napon is megsértették a japán légteret. Az ilyen esetekben a japán légvédelem csupán rádióüzenetben figyelmeztetett, vagy vadászgépeket küldött a helyszínre.

"A kínai katonai gépeket nem fogják megfélemlíteni a (figyelmeztető) lövések és arra fognak repülni, amerre akarnak, beleértve a Tiaojü-szigeteket is" - jelentette ki a South China Morning Post című hongkongi lap csütörtöki számában Liu Csiang-jung, a Tsinghua Egyetem nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakértője.

Egy másik szakértő, Li Csie arra emlékeztetett, hogy Japán a volt Szovjetunió gépeire adott le egykor figyelmeztető lövéseket, de azokat az oroszok figyelmen kívül hagyták.

A "fenyegetéssel" minden bizonnyal csak növelni fogják a feszültséget a Tiaojü-szigetek vitájában és a kétoldalú kapcsolatokat "katasztrofális szakadékba" taszítják - vélte a Hszinhua hírügynökség friss kommentárjában, amelyben a lépést az Abe Sindzó vezette japán kormány "legutóbbi provokációjának" nevezték.

"Tokiónak nem szabad alábecsülnie a kínai kormány és a kínai emberek eltökéltségét arra, hogy megvédjék területi szuverenitásukat" - írta a kínai állami hírügynökség, és "felelősségteljes hozzáállásra" szólította fel Tokiót annak érdekében, hogy a kétoldalú kapcsolatok visszatérjenek "a helyes útra".

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2013. január 11. 07:03
    „Egyszer volt, hol nem volt, volt két oktondi medvebocs.
    Civakodtak egy sajton, amíg a ravasz róka fel nem falta azt.
    Mindig van két ostoba, gőgös, kapzsi medvebocs.
    És mindig ott liheg közöttük a róka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mólónak ütközött egy komp New York-ban: több mint 50 sérült

A New Jerseyből Manhattanbe tartó komp fedélzetén az első jelentések szerint mintegy 300 utas… Tovább olvasom