Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Japán készenlétbe helyezi rakétavédelmét az észak-koreai műholdfellövés miatt

Japán készenlétbe helyezi rakétavédelmét az észak-koreai műholdfellövés miatt.
Tanaka Naoki nemzetvédelmi miniszter pénteken parancsot adott a szárazföldi Patriot és a haditengerészeti Aegis védelmi rendszerek előkészítésre.

Erről pénteken Tokióban a nemzetvédelmi miniszter tájékoztatta a sajtót.
Japán egyrészt a föld-levegő rakétákkal - Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) - másrészt az Aegis haditengerészeti rendszerbe tartozó SM-3-as elfogó rakétákkal képes adott esetben megsemmisíteni egy támadó, vagy becsapódó rakétát. A 2009-es, nagy hatótávolságú rakéták észak-koreai kísérleti indításakor is hasonló óvintézkedéseket tett a szigetország.

Néhány nappal korábban Vatanabe Su védelmi miniszterhelyettes arról tájékoztatott, hogy Patriot-3-as rakétákat telepítenek Okinava és Isigaki szigetére, hogy megakadályozzák a műholdszállító rakéta esetleges becsapódását japán területen. Más, meg nem nevezett minisztériumi forrásokra hivatkozva pedig arról számolt be a japán média, hogy Aegis integrált haditengerészeti fegyverrendszerrel felszerelt rombolókat vezényelnek a Kelet-kínai-tengerre és a Japán-tengerre, megóvandó Tokiót abban az esetben, ha az észak-koreai rakéta letérne kijelölt pályájáról.

Phenjan március 16-án jelentette be, hogy Kim Ir Szen államalapító születésének 100. évfordulója alkalmából április 12. és 16. között a Földet megfigyelő műholdat bocsát fel. Az ENSZ és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Japán és Dél-Korea egyaránt gyanítja, hogy Észak-Korea a műholdat a világűrbe juttató hordozórakétával valójában kísérletet akar végrehajtani ballisztikus rakétával. Észak-Korea nukleáris főtárgyalója pekingi látogatásán kedden közölte, hogy kormánya nem áll el szándékától.

1998 óta ez lesz a harmadik előre bejelentett műholdindítási kísérlet Észak-Korea részéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indián őslakosok menete Quitóban tiltakozott a tervezett hatalmas bányák ellen

Indián őslakosok menete Quitóban tiltakozott csütörtökön a tervezett hatalmas bányák ellen, Rafale… Tovább olvasom