Délmagyar logó

2017. 01. 24. kedd - Timót -7°C | 2°C Még több cikk.

Jean-Marie Le Pen javára döntött egy fellebbviteli bíróság Franciaországban

A versailles-i fellebbviteli bíróság helybenhagyta kedden azt a korábbi bírósági döntést, miszerint törvényellenes az FN interneten és levélben folyó kongresszusa.

Egy francia fellebbviteli bíróság kedden megakadályozta Marine Le Pent, a szélsőjobboldali Nemzeti Front (FN) elnökét abban, hogy megfossza apját, Jean-Marie Le Pent, a szervezet alapítóját a párt tiszteletbeli elnöki címétől.

A versailles-i fellebbviteli bíróság helybenhagyta kedden azt a korábbi bírósági döntést, miszerint törvényellenes az FN interneten és levélben folyó kongresszusa, amelynek célja a tiszteletbeli elnöki poszt megszüntetése.

A nanterre-i legfelsőbb bíróság július elején úgy határozott, a Nemzeti Frontnak az alapszabályzatnak megfelelően ténylegesen is össze kell hívnia a kongresszust, mivel a levélben történő szavazás sérti a párt alapszabályait.

Az FN a keddi ítéletre reagálva közölte, a pártot meglepte a bíróság döntése, de annak ellenére tovább folytatják a szavazatszámlálást, amelynek az eredményét "tagadhatatlan politikai jelentősége" miatt nyilvánosságra fogják hozni.

Marine Le Pen hitetlenkedve fogadta az ítéletet, amelynek értelmében össze kellene hívnia a párt több mint 50 ezer tagját. "Mit kellene tennem, béreljem ki Franciaország nemzeti stadionját?" - tette fel a kérdést a pártelnök, a "Stade de France" nevű, 80 ezer férőhelyes, Párizs melletti stadionra utalva.

Jean-Marie Le Pen 1972-ben alapította a pártot és közel negyven éven át volt az elnöke, mielőtt 2011-ben átadta az irányítást lányának, aki azóta a Nemzeti Front politikájának szélesebb körű elfogadtatására törekszik. Le Pen nem ért egyet az irányváltással, s újabb provokációival nyílt háborút indított lánya ellen, aki ezért kizáratta a pártból.

A jelenlegi pártelnök a közelmúltban már nem rejtette véka alá, hogy azt szeretné, ha apja visszavonulna a politikától. Fegyelmit is indított Jean-Marie Le Pen ellen, amelynek közvetlen előzménye az az interjú volt, amely a Rivarol című szélsőjobboldali, antiszemita újságban jelent meg, s amelyben az idős politikus védelmébe vette Philippe Pétaint, a második világháború idején a nácikkal kollaboráló francia rendszer vezetőjét. Nem sokkal korábban Jean-Marie Le Pen azzal vonta magára a figyelmet, hogy egy interjúban megerősítette a nácik gázkamráiról már régebben is hangoztatott, bagatellizáló véleményét.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmas sétálóutcán lövöldöztek a turistákra Barcelonában

Egy ember súlyosan, egy másik enyhébben megsérült egy barcelonai lövöldözésben. Tovább olvasom