Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Jelentős egyiptomi gyűjteményre csaphatnak le Londonban

London - Ókori egyiptomi kincseket, többek közt ékszerekből és szobrokból álló százdarabos gyűjteményt árverez el a Christie's aukciósház áprilisban, a kollekció a belga Empain báró öröksége.
Az értékes darabokat Edouard Louis Joseph, Empain 1852 és 1929 között élt bárója gyűjtötte össze, most unokája bocsátja árverésre. A mérnök, mágnás és pénzember nagy rajongója volt az egyiptológiának, kollekciója a várakozások szerint 400 ezer fontért (121,8 millió fontnak megfelelő összegért) kelhet el - becsülte a Christie's, amely további 252 tételt sorakoztat fel antikvitásokat kínáló áprilisi licitjén.

Miután 1904-ben nagy sikert aratott a párizsi metró építésével, a belga születésű báró Egyiptomba utazott, hogy felügyelje egy helyi vasútépítési tervet. Olyannyira szerelmese lett az afrikai országnak, hogy ott maradt, Heliopolis Oasis néven saját vállalatot alapított. Később együttműködést alakított ki a belga királyi művészettörténeti múzeummal, munkásságáért bárói címet kapott.

A gyűjteményben szereplő darabok közül nagy érdeklődésre tarthat számot egy nemes fából készült szobor, amelyért 20-25 ezer fontot is megadhatnak. Ennél magasabbra, 30-50 ezer fontra taksálják egy színes halotti lepel árát. Hasonló összegért kelhet el egy bronzbika is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nő a tengervíz radioaktivitása a Fukusima-1 atomerőműnél

A természetes háttérsugárzást 1850-szeresen meghaladó radioaktív jódot tartalmaz a tengervíz a fukusimai erőműnél a vasárnapi bejelentés szerint. Tovább olvasom