Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Jelentős megszorítások jöhetnek jövőre

Jelentős államháztartási megszorításokat tervez jövőre Csehországban a pénzügyminiszter.
A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi kiadása szerint Miroslav Kalousek pénzügyminiszter a jövő évi költségvetési tervekben a kiadásokat további 58,5 milliárd koronával szeretné megkurtítani, ami négymilliárd koronával nagyobb összeg, mint amiben a kormánykoalíció korábban megállapodott. Az állam bevételeit pedig további 20 milliárd koronával megnövelné.

Mindennek az eredménye a jövő évi költségvetés 135 milliárd koronás hiánya lenne, ami a bruttó hazai termék (GDP) 4,6 százalékának felel meg.

A takarékossági intézkedések minden minisztériumot érintenek, de a legnagyobb mértékben a legkisebb koalíciós párt, a Közügyek miniszterei által vezetett tárcáknak kellene meghúzniuk a nadrágszíjat. A jövő évi költségvetés tervezetét szerdán tűzi napirendjére a cseh kormány.

"Ha majd fejezetekre bontom a terveket és a takarékossági intézkedéseket, az egyes miniszterek is elhiszik, hogy az idei év ilyen tekintetben valójában csak bemelegítés volt" - mondta Kalousek a tekintélyes újságnak. Radek John, a Közügyek elnöke ugyanis a múlt héten tiltakozott Kalousek tervei ellen, amelyek a gyakorlatban a rendszerváltás utáni legsúlyosabb megszorításokat jelentik.

A pénzügyminiszter szerint azonban a takarékosság elkerülhetetlen. Ha a kiadásokat és a bevételeket nem módosítanák, akkor a jövő évi költségvetés hiánya 213 milliárd koronára emelkedne. Ez csak tízmilliárd koronával alacsonyabb hiány, mint az eddig legrosszabb 2009-es évben.

"Ilyen katasztrofális forgatókönyvet az a kormány, amely a felelős költségvetés kormányának minősítette magát, egyszerűen nem fogadhat el" - indokolja a költségvetési megszorításokat Kalousek.

A minisztereknek többnyire nem tetszenek a megszorítások, de a tervezetet nem kívánták kommentálni. "Ez egy javaslat, amelyről vitázni fogunk. Először a koalíciós partnerekkel, és nem a médián keresztül" - fejtette ki Radek John.

Olvasóink írták

 • 10. sling 2010. augusztus 03. 17:08
  „Azért mert le mertem írni az igazságot a lapról? Vagy azért mert....”
 • 9. sling 2010. augusztus 03. 17:07
  „Az én hozzászólásomat miért moderálták?
  Fogadjunk a következővel is ezt teszik:-)”
 • 8. antikos 2010. augusztus 03. 16:31
  „Gondoltam, hogy furmányos a cím... Mert nálunk ilyen biztos nem lesz. Ugyan az megy tovább csak narancs színben...”
 • 7. majdénmegmondom 2010. augusztus 03. 15:06
  „vihogtatják - tok egymást és semmi érdemlegeeset nem mondtok”
 • 6. majdénmegmondom 2010. augusztus 03. 15:05
  „mint a rádijó nyóc nyóc ban mega plusszban”
 • 5. majdénmegmondom 2010. augusztus 03. 15:04
  „igazad vana cím esetleg lehetett volna 1 szóval hosszabb: csehhoszlovákiában pl”
 • 4. hayabusa 2010. augusztus 03. 14:15
  „Nem rég vagyok "idevalósi", de nincs ebben a városban egy olyan írott médium, ami beszámol a környékbeli hírekről, történésekről és legalább egy hajszállal a blikk és társai szintje fölött van? A delmagyar.hu is menne a blacklist-re a böngészőmben, ha találnék valami használhatóbb regionális portált.”
 • 3. deszkás 2010. augusztus 03. 14:07
  „Akkor nálunk kizárt.”
 • 2. achilleus 2010. augusztus 03. 12:48
  „Rákattintás KÖZBEN /amikor még a főoldalon volt/ azon gondolkodtam, hogy miért nem szerepel az obligát "MSZP: ...." az elején. Aztán persze kiderült, hogy ez a külföld rovat.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. augusztus 03. 12:40
  „Ismét egyértelmű a cím.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bagdadban megöltek öt rendőrt

Öt rendőrt öltek meg feltételezhetően az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez tartozó fegyveresek… Tovább olvasom