Délmagyar logó

2018. 11. 14. szerda - Aliz 8°C | 15°C Még több cikk.

Jelentősen nőtt a határsértők száma tavaly Romániában

A Romániából kiszökni próbálók által célba vett magyar (schengeni) határon az előző évinél ötször több határsértőt állítottak meg.
Jelentősen nőtt a határsértők száma tavaly Romániában, ahonnan több külföldi próbált illegálisan távozni, mint ahányan illegálisan léptek be az országba - derült ki a román határrendészet éves mérlegéből, amelyet csütörtökön tettek közzé.

A román határrendészet 5846 határsértőt tartóztatott fel 2017-ben az ország határain: közülük 2840-en illegálisan érkeztek Romániába, 3006-an pedig illegálisán próbálták elhagyni az országot.
    
A most közzétett adatokból megállapítható, hogy tavaly megháromszorozódott a migrációs nyomás a román határokon, ezen belül a - Romániából kiszökni próbálók által célba vett - magyar (schengeni) határon az előző évinél ötször több határsértőt állítottak meg.
    
A román határrendészet az MTI megkeresésére korábban azt közölte, hogy 2016-ban egész évben 1624 határsértőt tartóztattak fel a román hatóságok (1075 illegálisan belépőt, 549 távozni próbálót).
    
A mostani statisztikából kiderül, hogy a határsértőket 738 csoportba szervezve 239 embercsempész hozta Romániába vagy próbálta átszöktetni a határon.
    
A határsértők leggyakrabban (több mint 4700 esetben) a zöldhatáron vagy gépjárművekben elbújva (680 esetben) próbáltak átszökni, és voltak, akik hamis okmányokkal próbálkoztak. A legtöbb illegális bevándorló - több mint ezer - Szerbiából érkezett tavaly Romániába.
    
A határrendészet tavaly 1600 olyan határsértőt adott át a bevándorlási hivatalnak (IGI), akik menedéket kértek Romániától. A határsértők között a legtöbben Irakból, Szíriából, Pakisztánból, Iránból, Afganisztánból érkeztek az országba.
    
A közlemény szerint Románia továbbra is tranzitországnak számít a Nyugat-Európába tartó migrációs útvonalon, és nem szembesül olyan nagyságrendű migrációs nyomással, mint más uniós országok.
    
A román határrendészet mégis fokozott figyelmet szentel a jelenségnek, az illegális bevándorlás féken tartása érdekében a kockázatosabb határszakaszok védelmét megerősítették más térségekből átvezényelt határrendészekkel, éjjel-nappal hőérzékelő kamerákkal figyelik a határt, valamint csendőri és rendőri alakulatokat is bevontak a folyamatos járőrözésbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boris Johnson az oroszokat vádolta a tavalyi nagy kibertámadással

Dmitrij Peskov szóvivő csütörtökön egy konferenciahívás során tagadta, hogy Oroszország áll a… Tovább olvasom