Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 0°C | 11°C Még több cikk.

Jelzőrendszer a nagy hadronütköztető meghibásodása ellen

Jelzőrendszer segít a jövőben megelőzni a világ legnagyobb részecskegyorsítójának, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) a meghibásodását - a létesítmény újraindítását november közepére tervezik.
A nagy hadronütköztető, amely a világ eddigi legkomplexebb berendezése, a 13,7 milliárd évvel ezelőtt az ősrobbanás után röviddel uralkodó állapotokat hivatott újraalkotni. Az LHC Genf közelében, a francia-svájci határon egy 27 kilométeres alagútban található. A berendezés segítségével protonnyalábokat a fényhez közeli sebességre gyorsítják fel, majd ütköztetik egymással. Ennek során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni a fizikusok - olvasható a BBC hírei között.

Az első protonnyalábokat 2008. szeptember 10-én vezették körbe a húszéves munkával, 3,9 milliárd eurós (1051 milliárd forintos) költséggel megépült létesítményben. Kilenc nappal később a protonnyalábot felgyorsító "illesztékekben" keletkezett rövidzárlat, s elszivárgott a hűtőrendszerben lévő héliumból 1 tonnányi. A nagy hadronütköztetőt le kellett állítani.

A helyreállítás 40 millió svájci frankba (több mint 7 milliárd forintba) került.

A mérnökök most olyan megfigyelőrendszert hoztak létre, amely idejekorán jelez, ha valamilyen meghibásodást észlel a mágnesek közötti "illesztékekben". Ez lehetővé teszi a mágnesek leállítását még azelőtt, hogy kár keletkezne bennük.

James Gillies, a CERN kommunikációs igazgatója szerint ezzel megelőzhetők a tavalyihoz hasonlatos meghibásodások. "Tavaly nem láttuk előre e meghibásodások bekövetkeztét. Jelenleg előbbre tartunk, mint 12 hónappal korábban" - mondta.

Az LHC gyűrűje nyolc szekcióra oszlik, közülük hatban már a működésihez közeli 1,9 kelvines (mínusz 271 Celsius fokos) hőmérséklet uralkodik, s fokozatosan kezdik a tesztelésüket.

A nagy hadronütköztetőt 7 tetraelektronvolt (TeV/ hétezer milliárd elektronvolt) energiára tervezték, s a berendezést 5 tetraelektronvolton tesztelték. A létesítmény újraindítása után néhány hónapig a protonnyalábokat 3,5 TeV energiával ütköztetik majd. A mérnökök reményei szerint fokozatosan sikerül elérni az 5 TeV energiát, mielőtt 2010 novemberében bekövetkezik a nagy hadronütköztető tervezett leállítása.

Olvasóink írták

  • 1. klj_54 2009. szeptember 29. 08:43
    „Most "tetraelektronvolt" vagy teraelektronvolt?
    Én az utóbbiról tanultam...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részegen ölt gyereket - három és fél évet kapott

Szerbia - Egy nyugalmazott katonatiszt ütött el tavaly hulla részegen egy nyolc éves fiút. Mindössze… Tovább olvasom