Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Jemenben heves harcok folynak

Heves harcok folynak Jemenben, a Szad-Arábiával határos területen a hadsereg és a síita felkelők között - közölte hétfőn a központi kormány szóvivője.
Hozzátette, hogy a harcok a Szaada tartomány nyugati részén fekvő Malahidz régióban robbantak ki hétfőre virradóra, ahol a hadsereg Dzsebel-Házem hegyvidéki terület teljes ellenőrzéséért indított támadást.

A fővárostól 240 kilométerrel északra fekvő tartomány a felkelők egyik fellegvára. A térség szomszédos Szaúd-Arábiával. Rijád november harmadikán azt követően avatkozott be a térségbeli csatározásokba, hogy egyik határőrét a jemeni síita felkelők megölték.

A jemeni síita lázadók hétfőn felszólították az Arab Ligát, hogy avatkozzon be a szaúd-arábiai "agresszió" megakadályozása érdekében, amelynek ők az áldozatai. A felkelők újfent azt bizonygatták, hogy nincs semmilyen kapcsolatuk Iránnal.

Amr Múszához, az Arab Liga főtitkárához írt levelükben elítélték a jemeni területek elleni szaúd-arábiai támadást, és a szervezet közbenjárását kérték, hogy indítson helyszíni vizsgálatot a történtek megállapítására. Követelték egyben, hogy az Arab Liga segítsen "a jemeni nép elleni agresszió" megállításában.

Jemen északi Szaada tartományában öt éve indítottak felkelést a helyi síiták, azzal vádolva a központi kormányt, hogy túl nagy teret enged a szunnita szélsőségeseknek. Jemen az arab világ legszegényebb országa. A déli részén élő jobb módú lakosság körében egyre erősebb a szándék arra, hogy újból elszakadjanak az északi területektől.

Szanaa szerint a síita lázadókat Irán támogatja, a lázadók pedig azt állítják, hogy a kormányt a szunniták lakta Szaúd-Arábia. A jemeni síita lázadók - akiket vezérük, Abdel-Málik al-Húszi klánja után húsziknak is neveznek - néhány hónapja ismét harcot vívnak a szanaai kormány ellen.

Szaúd-Arábia hétfőn tengeri blokád alá vonta Majdi jemeni kikötőt a vörös-tengeri partvidéken, nem messze a jemeni-szaúdi határtól, hogy megakadályozza a jemeni felkelők utánpótlását. A lépésről a szaúdi kormány egyik tanácsadója tett bejelentést Rijádban.

Majdi kikötője Dzsizán szaúdi tartománytól délre fekszik, és a felkelők egyik legfőbb utánpótlási útvonala. A térségben több napja járőrőznek a szaúdi haditengerészet hadihajói.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon Berlusconival egyeztetett

A gazdasági válság kezelésének tapasztalatairól és aktuális európai ügyekről tárgyalt pénteken a FAO… Tovább olvasom