Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Jemenben nyitott harmadik frontot az USA

Különleges erőket küldtek az arab országba a jemeni katonák kiképzésére az al-Kaida terrorhálózat ellen.
Az Egyesült Államok titokban harmadik frontot nyitott egy éve Jemenben az al-Kaida terrorhálózat ellen, különleges erőket küldve az arab országba a jemeni katonák kiképzésére - jelentette helyi idő szerint vasárnap este a The New York Times.

A napilap az Amerikai Hírszerző Ügynökség (CIA) egy meg nem vezetett egykori magas rangú vezetőjére hivatkozva azt írta, hogy a hírszerzés egy évvel ezelőtt több, terrorellenes harcban járatos ügynököt küldött Jemenbe. Ezzel egy időben titkos műveletekkel megbízott kommandók kezdték meg a jemeni biztonsági erők egy részének kiképzését a terrorellenes harcra - írta a lap.

A Pentagon több mint 70 millió dollárt szán erre a programra a következő másfél évben, és a különleges egységek fogják továbbképzésben részesíteni a jemeni hadsereget, a belügyi erőket és a parti őrséget. Ezzel megkétszereződik az országnak nyújtott amerikai katonai segítség - hangsúlyozta a lap.

A média által idézett amerikai illetékesek szerint a nigériai Umar Abdul Farouk Abdulmutallab, aki pénteken fel akarta robbantani a Delta-Northwest légitársaság Amszterdamból Chicagóba tartó járatát, azt állította, hogy Jemenben kapott kiképzést az al-Kaidától.

A szaanai kormány, amely korábban a párbeszédet részesítette előnyben a jemeni származású Oszama bin Laden vezette nemzetközi terrorhálózattal szemben, nemrégiben az Egyesült Államok támogatásával pusztító támadásokat intézett az al-Kaida kiképzőtáborainak tartott célpontok ellen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tartsa a pénztárcáját a világhálón!

Hamarosan eljöhet az idő, amikor az amerikai fogyasztók nem hordanak többé maguknál pénztárcát,… Tovább olvasom