Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Jézus keresztre feszítésére emlékeztek hívők ezrei Jeruzsálem óvárosában

Több ezer keresztény hívő zarándokolt el pénteken a jeruzsálemi óvárosba, hogy megemlékezzen Jézus mintegy 2000 évvel ezelőtti megfeszítéséről.
A világ minden tájáról érkező hívek hangosan imádkozva, többen fakereszteket hordozva járták be azt az útvonalat, amelyet Jézus tett meg a kereszttel megfeszítése előtt. A Via Dolorosa, azaz a "fájdalmak útjának" 14 stációját járták végig, a hagyományos nagypénteki keresztút a Szent Sír-bazilikánál ért véget. A templom azon a helyen áll, ahol Jézust keresztre feszítették, majd eltemették.

A rendet több ezer izraeli rendőr biztosítja az óvárosban. A nagyfokú készültséget az is indokolja, hogy a palesztinok március 30-án tartják a "Föld napját", arra emlékezve, hogy 1976-ban ezen a napon halt meg az arab közösség hat tagja egy tüntetésen, amelyen a palesztin földek izraeli elkobzása ellen tiltakoztak.

Jézus keresztre feszítésére emlékeztek hívők ezrei. Fotó: MTI/EPA/AP (galéria)

A zsidó közösség nagy ünnepe, a pészah egy része idén egybeesik a keresztény húsvéttal, így nagypénteken zsidó hívők is nagy számban ünnepeltek a jeruzsálemi óvárosban.

Izrael állam megalapításakor, 1948-ban még a szentföldi lakosság több mint 18 százaléka keresztény volt. Ma a keresztények aránya alig 2 százalék, többségük ortodox keresztény, akik a Julianus-naptár szerint majd májusban ünneplik a húsvétot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iraki síita mecsetek ellen hajtottak végre több merényletet

Többtucat halottat követeltek azok a merényletek, amelyeket Bagdadban és az ország északi részén… Tovább olvasom