Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Joachim Gauck az új német államfő

Joachim Gauck evangélikus lelkészt, egykori keletnémet polgárjogi harcost választották meg vasárnap Németország államfőjének.
A szövetségi elnök megválasztására hivatott szövetségi közgyűlés szavazását a berlini Reichstagban - a törvényhozás alsóházának (Bundestag) épületében - tartották meg. Gauck már az első fordulóban megkapta az 1240 tagú testület többségi támogatását. A konzervatív CDU/CSU és a liberálisok (FDP) kormányzó koalíciója, valamint az ellenzéki szociáldemokraták (SPD) és Zöldek közös jelöltjét 991 érvényes szavazattal választották meg.

A szövetségi közgyűlést a Bundestag képviselői és a tartományi gyűlések küldöttei alkotják. Az érvényes szavazatok száma 1228 volt. Ennek alapján Gauckot 80 százalékos támogatottsággal választották meg Németország szövetségi elnökévé. Ez egybevág a legutóbbi, szombaton megjelent közvélemény-kutatási adatokkal, amelyek szerint a 82 milliós országban a lakosság 80 százaléka tartja hiteles, megbízható személyiségnek a 72 éves egykori polgárjogi harcost.

A nácivadász Beate Klarsfeldre, a reformkommunista Baloldal - a hatodik parlamenti párt - jelöltjére 126-an szavaztak.

Az MTI/EPA felvételei

A harmadik jelölt, Olaf Rose történész, akit a neonáci szellemiségű Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) indított, 3 szavazatot kapott. Az NPD azért tudott saját jelöltet állítani, mert rendelkezik képviselettel a 16-ból 2 tartományi gyűlésben. A párt összesen 3 tagot küldhetett a szövetségi közgyűlésbe.

A szavazást követően Gauck az államfőválasztás kialakult rendjének megfelelően közölte, hogy elfogadja az eredményt, majd rövid beszédet mondott. A hivatali esküt a jövő héten pénteken teszi le, és akkor mondja majd el úgynevezett államfői beiktatási beszédét.

Gauck a 11. szövetségi elnök Németország második világháború utáni történetében. Ő az első német államfő, aki a volt NDK-ban élt, és ő az első pártonkívüli is a szövetségi elnöki tisztségben.

A megválasztott elnök beszédében emlékeztetett arra, hogy napra pontosan 22 éve, 1990. március 18-án tartották az első szabad választásokat az NDK-ban. Azóta "abban a szerencsében van részem, hogy közreműködhetek egy demokratikus társadalom kialakításában" - mondta Gauck. Hozzátette: 22 éve megesküdött, hogy soha nem mulaszt el választást, az utóbbi években pedig azt tapasztalja, hogy egyre többen fordulnak el a politikától. Ezt mutatja a pártot nem választók arányának növekedése is. Hangsúlyozta: államfőként küzd majd ennek a folyamatnak a feltartóztatásáért, és arra fog törekedni, hogy csökkenjen a távolság a szavazópolgárok és a politika között.

Olvasóink írták

 • 1. Mignon 2012. március 18. 15:47
  „2 even belül mar a harmadik allamfönk!
  Ehhez ismerni kell az elözmenyeket:

  Horst Köhler-nek 2010-ben egy ujsaginterju miatt kellett lemondania,
  amiben azt mondta, hogy:
  "...Nemetorszag gazdasagi erdekeit ha kell, fegyverrel is meg lehet vedeni."

  Ezert a kijelenteseert mar csomagolhatott is...

  A masik, Christian Wulff-nak iden februarban azert kellett visszalepnie, mert
  korabban mint Eszak-Rajna Westfalia miniszterelnöke, a Parlament elött elhallgatta, hogy
  hazat, egy baratjatol kölcsönkert 500 ezer euros hitelböl fizette...

  Ö is csomagolhatott februar 17-en...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos bírság jár Romániában a vadpiknikért

Nem lehet akárhol parkolni, tüzet rakni is csak a kijelölt helyen és az előírások betartásával szabad Romániában. Sokan háborognak a törvény ellen. Tovább olvasom