Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

Jobboldali jelölt nyert a chilei elnökválasztáson

Chile - Húsz év balközép kormányzás után Sebastian Pinera jobboldali jelölt aratott győzelmet a chilei elnökválasztás vasárnapi második fordulójában - jelentette be Patricio Rosende belügyminiszter-helyettes a szavazatok csaknem végleges feldolgozása után.
Közlése szerint Pinera a voksok több mint 99 százalékának az összesítése alapján a szavazatok 51,61 százalékát, míg vetélytársa, a baloldali támogatással indult Eduardo Frei korábbi államfő a 48,38 százalékát kapta meg.

Frei előzőleg, a voksok több mint 60 százalékának feldolgozásán alapuló részeredmények ismeretében már elismerte vereségét és gratulált ellenfelének.

Pinera győzelme jobboldali fordulatot jelez Chilében és a baloldali vezetők uralta dél-amerikai térségben egyaránt. Chile gazdasága a legstabilabb a latin-amerikai országok közül.

Az egykoron Augusto Pinochet diktatúráját támogató chilei jobboldal több mint ötven éve először nyerte el demokratikus úton az államfői tisztséget.

A megválasztott chilei elnök vasárnap éjszaka a főváros, Santiago de Chile főterén több ezer híve előtt mondott beszédében nemzeti egységkormány megalakítására tett ígéretet, hogy ledöntsék a chilei polgárokat elválasztó falakat. Az elnökválasztáson bekövetkezett jobboldali fordulatot annak jeleként értékelte, hogy a nyolcvanas évek végén "példás módon kivívott" chilei demokrácia mára "éretté vált" és most változás után kiáltott.

A 60 éves Pinera az egyesült államokbeli Harvard egyetemen végzett, milliárdos üzletember. Vagyonát részben annak köszönheti, hogy ő honosította meg Chilében a hitelkártyákat, ezenkívül résztulajdonos a LAN nemzeti légitársaságban. Választási kampányában többek között egymillió új munkahely létrehozását, és átlagosan évi 6 százalékos gazdasági növekedést ígért. A kora ellenére extrém sportokat űző Pinera a választási kampány alatt sikeresen elhatárolódott a Pinochet-diktatúra örökségétől.

Pinochet 1973-1990 közötti katonai diktatúrájának az eltűntként nyilvántartott emberekkel együtt mintegy háromezer halálos áldozata volt, további csaknem 30 ezer embert pedig bebörtönöztek.

Olvasóink írták

  • 2. Hmmm... 2010. január 18. 18:38
    „Bocsanat, bal oldalt akartam irni!”
  • 1. Hmmm... 2010. január 18. 18:37
    „Ugy latszik ott is elkanaszodott a jobboldal!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az amerikaiak egyre csalódottabbak Obamában

Egyesült Államok - Az amerikaiak egyre csalódottabbak Barack Obama teljesítményében, mind többen… Tovább olvasom