Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Jobboldali szervezet ellen tüntettek Bécsben

Mintegy félezren tüntettek pénteken Bécsben egy vitatott jobboldali szervezet rendezvénye ellen - jelentette az osztrák tömegtájékoztatás. Az internetes sajtó beszámolója szerint néhány embert őrizetbe vettek és kétszázat igazoltattak a rendőrök az engedély nélküli rendezvény feloszlatása közben. A tüntetést baloldali, illetve antifasiszta csoportok szervezték a német nemzeti táborhoz tartozó, az Osztrák Ellenállás Dokumentációs Archívuma által részben szélsőjobboldaliként besorolt diákegyesületekből álló Bécsi Korporációs Szövetség (WKR) hagyományos bálja ellen. Egy évvel korábban a WKR-bál ellen tiltakozók összetűztek a rendőrökkel, több rendőr megsérült, kilenc tüntetőt előállítottak.
Idén a hatóságok nem engedélyezték a bál helyszíne, a Hofburg közelében a demonstrációt, a területet pedig lezárták, de a tüntetők ennek ellenére is az utcára vonultak. A rendőrség azzal indokolta a palota területének előzetes lezárását és a tüntetés megtiltását, hogy az interneten a demonstráció alatti erőszakra felszólító felhívások jelentek meg. A szervezők és más baloldali szervezetek, valamint a Zöldek nevű parlamenti párt viszont a gyülekezési szabadság korlátozásával vádolta a rendőrséget, s azzal, hogy egy szélsőjobboldali rendezvényt engedélyez.

A bálra mintegy ezer résztvevőt vártak, jórészt német társszervezetek tagjait. Korábbi közlések szerint a rendezvényen Heinz-Christian Strache, a jobboldali-populista Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke mond beszédet. A politikus visszautasította és "baloldali hecckampánynak" nevezte a WKR elleni bírálatokat.

Korábbi sajtóhírek szerint az idei bálon az osztrák diákszövetségek fennállásának 150., a "Saint Germain-i, versailles-i, trianoni békediktátumok" 90. és "a dél-tiroli szabadságharc" 200. évfordulójáról emlékeznek meg. A trianonival együtt az első világháborút lezáró Párizs környéki békeszerződések közé tartozó 1919 szeptember 10-i Sain Germain-i békeszerződéssel csatolták az akkori Tirol déli részét Ausztriától Olaszországhoz és a mai Burgenlandot Ausztriához.

Olvasóink írták

  • 1. Léni 2010. január 30. 14:42
    „Nekünk még szellemileg, tudásilag és erkölcsileg fejlődni kell, hogy zsigerből elutasítsuk
    az ilyesmit!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csángó Bál idén is a moldvai magyarságért

A moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető társadalmi és gazdasági folyamatokra szeretnék… Tovább olvasom