Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Jogszerű bánásmódot követel a guantánamói foglyok számára 150 ezer amerikai aláíró

A guantánamói fogolytábor lakóit vagy haza kell engedni, vagy jogszerű módon bíróság elé kell állítani - ezt a Barack Obama elnök elé terjesztett követelést már 150 ezer ember írta alá az Egyesült Államokban - írta szombaton az AFP.
A francia hírügynökség szerint az aláírók segélykiáltásként fogalmazták meg követelésüket: "Engedjétek szabadon, küldjétek haza őket, vagy bízzátok őket az igazságszolgáltatásra!".

A kubai területen lévő amerikai támaszponton kialakított fogolytábort tizenegy évvel ezelőtt hozták létre George W. Bush volt elnök utasítására.
Ott a rendkívül veszélyesnek nyilvánított terroristákat tartják fogva, mégpedig sokkal szigorúbb szabályok szerint, mint amilyeneket az amerikai fegyházakban alkalmaznak. Az amerikai közvéleményben már korábban is voltak fenntartások a guantánamói táborban alkalmazott drákói szigor jogszerűségével kapcsolatban, de az utóbbi hónapok eseményei növelték a felháborodást.

A támaszponton 166 embert tartanak fogva, többségüket úgy, hogy vádat sem emeltek ellenük. Februárban néhányan éhségsztrájkba léptek, azóta százra emelkedett a számuk. Samuel House, a kubai területen működő amerikai katonai bázis szóvivője egy héttel ezelőtt közölte ezeket a "hivatalos" adatokat, bár egyes jogvédő szervezetek úgy tudják, hogy most már mintegy 130 ember tiltakozik önként vállalt koplalással.

A Pentagon ugyan cáfolja ezt az utóbbi állítást, annyit viszont elismer, hogy jelenleg huszonhárom embert vetettek alá kényszertáplálásnak, hármat pedig kórházban ápolnak. Nemrég a fogolytábor egyik részlegében erőszakba is torkollott az őrök és a foglyok szembenállása: a foglárok gumilövedékekkel fékezték meg a rabokat, akik tiltakoztak az ellen, hogy magánzárkákba helyezzék át őket.

Az egyik rab vallomása szombaton nyilvánosságra került. Az afgán származású fogoly - akit azzal a gyanúval tartanak rács mögött, hogy al-Kaida terrorszervezet "robbantási szakértője" - az egyik bírósági kérvényében megerősíti, hogy az éhségsztrájk azért kezdődött, mert indokolatlanul tüzetes motozásnak vetették alá a táborlakókat, és az őrök tiszteletlenül bántak a koránjaikkal (muszlim szent könyveikkel) a cellák ellenőrzésekor.

"Láttam embereket a halál szélén, akiket kényszertáplálásra hurcoltak el, láttam embereket vért öklendezni, kórházba szállítani, láttam eszméletüket vesztett, tehetelenné, kimerültté vált személyeket" - olvasható a fogoly által írt kérvényben.

Barack Obama kedden a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján elismerte, hogy meglepte a guantánamói rabok éhségsztrájkja. Elmondta, hogy a börtönhatóságokat a fogva tartással kapcsolatos eljárások felülvizsgálására utasította. Az elnök megismételte álláspontját, hogy nincs szükség a guantánamói fogolytábor fenntartására, és ígéretet tett rá, hogy újabb erőfeszítéseket tesz bezárása érdekében. Újfent hangot adott meggyőződésének, hogy a szövetségi polgári bíróságok rendszere alkalmas a megfelelő igazságszolgáltatásra a terrorizmussal vádolt személyek esetében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: kizárt, hogy amerikai csapatokat vezényeljenek Szíriába

"Nem tudok elképzelni olyan forgatókönyvet, hogy amerikai csapatok legyenek szíriai földön, és ez… Tovább olvasom