Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Jogszerűtlen rajtaütésben ölték meg Rózsa-Floreséket

Bolívia - Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban.
Súlyos szabálytalanságokat követtek el a bolíviai hatóságok Santa Cruzban az állítólagos terroristasejt felszámolásakor, és a két életben maradt gyanúsított, Tóásó Előd és a horvát Mario Tadic előzetes letartóztatásba helyezésekor, állítja a bolíviai ügyvédi kamara elnöke.

Edwin Rojas szerint az eljárás során a gyanúsítottak alapvető jogai sérültek azzal, hogy a kommandósok nem tartották be az alkotmányos és a büntető törvénykönyvben rögzített garanciákat. Az fmbolivia.com bolíviai hírportál vasárnap pontokba szedve ismertette kifogásait, amelyek egybecsengenek a Santa Cruz-i prefektus már korábban nyilvánosságra hozott ellenvetéseivel.

Első helyen említette, hogy a hatályos jogszabályok szerint a házkutatáshoz bírói végzés kell. Ez a feltétel nem teljesült, amikor a rendőrség behatolt a szállodába, ahol a feltételezett terroristák megszálltak. A hírportálon megjelent cikkben hozzátette, hogy az alkotmányos előírások szerint éjszaka nem lehet berontani egy lakásba.
A házkutatáskor nem voltak jelen az ügyészség képviselői, ahogyan helyi rendőrök sem. Hozzáfűzte, hogy az ügyészség garantálja az alapvető jogok betartását és a vizsgálat jogszerű lefolytatását.

Rojas említést tett arról, hogy a Las Americas szálloda vezetése panasz emelt a biztonsági rendszer (riasztó és biztonsági kamerák) kikapcsolása ellen. Szerinte az ügyészség mellőzése miatt történhetett meg az is, hogy a meggyilkolt állítólagos terroristák holttestei több mint 14 órán át a helyszínen hevertek.

Folytatódnak a szabálytalanságok

Az őrizetbe vett Tóásó Előddel és Mario Tadiccsal szembeni eljárást is kifogásolta. A bolíviai Btk. szerint a fogvatartottakat csak 24 órán át lehet elszigetelni a nyilvánosságtól, és az a határidő már lejárt. "Az őrizetbe vetteknek joga van ahhoz, hogy beszélhessenek a családjukkal és szabadon nyilatkozzanak a sajtónak" - jelentette ki Rojas. Felrótta azt is, hogy a gyanúsítottakat szombaton sem mutatták meg a nyilvánosságnak, amikor előzetes letartóztatásba kerültek [1] La Pazban, a San Pedro-i börtönben.

Az írek is vizsgálódnak
Semmilyen adat nem szerepel az ír bűnügyi nyilvántartásokban Michael Martin Dwyerről, akit Magyarósi Árpád és Eduárdó Rózsa-Flores társaságában lőttek agyon a bolíviai biztonsági erők csütörtök hajnali rajtaütésük során. A vádak szerint a 24 éves ír társaihoz hasonlóan Evo Morales bolíviai elnök meggyilkolására készült. "A huszonnégy évesek jönnek-mennek a világban, és az a tény, hogy katonai öltözéket viselnek, még nem jelenti szükségszerűen azt, hogy bármiféle katonai tevékenység részesei" - mondta Dick Roche, az európai ügyekért felelős ír miniszter. Az ír külügyminisztérium vizsgálatot rendelt el annak kiderítésére, hogy Dwyer mit keresett Bolíviában.

Olvasóink írták

 • 14. sőndör 2009. április 21. 10:42
  „Mondjo ki mit akar, de az az ország, amelyben valakiket ÁLMUKBAN legéppuskázhatnak azzal az indokkal, hogy valószinűsíthetően terrorcselekményt akartak elkövetni, az egy bűnfészek nem pedig egy ország, és fel kell számolni mint a madárinfluenzás libatelepet !!!!!”
 • 13. Zejko 2009. április 20. 19:36
  „3.Persze alairom multjukat ismerve is merem allitani hogy nem verseket irni mentek oda.Azt is merem allitani hogy eselyt sem adtak nekik megvedeni vagy megadni magukat lemeszaroltak oket.”
 • 12. floridaimagyar 2009. április 20. 06:11
  „Ez a bolivaia elnok hulye. A most megtortent amerikai orszagok kozti ertekezleten most azt mondta hogy az USA elnok otlete volt az egesz, de Obama meg azt valaszolta hogy meg csak nem is hallott az esetrol - rajta van az MSNBC.com-on. Itten csak egy bolond diktatorrol van szo aki magara akarja terelni a figyelmet, de eleg rosszul csinalja ...”
 • 11. rozator 2009. április 20. 01:09
  „Nem élcelődés volt!Bocs!”
 • 10. comet 2009. április 19. 23:39
  „az enyém meg az 50-es évek elején. Nem igen beszélt róla, gondolom mert neki nem a természet járó kategória jutott.
  A mesék világát meg a fejeden belül keresd, ami nem baj hogy ott van, csak ne élcelődj azokon akik már kinőtték azt vagy esetleg legázolta őket a való világ.”
 • 9. rozator 2009. április 19. 23:22
  „Miért? Szerinted vicces voltam?Öregapám 1949ben jött haza az" önkéntesen" vállalt doni kirándulásáról! Nekem ne mesélj!”
 • 8. comet 2009. április 19. 23:14
  „7. - oroszok írták, lehet hogy volt máshol is csak nem olyan gyakran hogy lejegyezzék.
  Maga a stratégia már jobban elterjedt.
  Öregapádat is így lőtték volna le, gondolom akkor is poénkodnál.
  Az ilyen vicces emberek szoktak a legjobban kétségbe esni ha bajba kerülnek.”
 • 7. rozator 2009. április 19. 22:46
  „És ez csak a Gulagon volt!? Csak természetjárók lehettek?”
 • 6. comet 2009. április 19. 22:41
  „a Gulágon volt amikor az őr odaküldte a rabot az erdőszélhez, vagy leküldte az útról egy fadarabért stb. Azt amikor a szerencsétlen messzebb ért, fogta a puskáját és hátba lőtte.
  Szökési kísérlet meghíúsításáért megdícsérték és pénzt is kapott.

  Moralesnek köztudott fóbiája hogy merényletet szerveznek ellene, csak semmilyen bizonyítékot nem tudott felmuntatni a titkosszolgálata.
  Egyenlőre érdemes hallgatni a bölcseletre: ne ítélj, hogy meg ne ítéljenek.”
 • 5. rozator 2009. április 19. 22:16
  „Hát a Flores biztos valamelyik helyi szeretetszolgálat képviseletében volt ott,a többiek meg tanulmányuton!(a nemzetvédelmi egyetem tanulói!) Én meg hiszékeny vagyok! Mondja már meg valaki mi a FASZT kerestek ott? Horvát,magyar, román, boliviai,stb.állampolgárok! A magyar elháritás meg kapja be! Na ezért engem biztos megtalálnak!”
 • 4. comet 2009. április 19. 21:30
  „3. logaritmus- neked fogalamad sincs se a körülményekről se az áldozatokról. A baj nem ez, hanem hogy próbálod itt osztani az észt, és közben rágalmazol meg sárral dobálsz olyanokat, akiknek a nyomába sem érhetsz.
  Sajnos a magyar ujságírás is hibás, de a külföldi kommentárokon kezdetektől átsütött a bizonytalanság a hírek kapcsán a következetes feltételes mód használata által. Nálunk a tárgyilagosságot még meg kell tanulni.
  Jelenleg nem lehet tudni hogy mi történt, de a körülmények alapján a srácok inkább áldozatoknak tűnnek, mint merénylőknek.
  Csak a Bolíviai ellenzékben és az Írekben bízhatunk hogy kiderül az igazság.
  Hogy ki mit keres Bolíviában az meg magánügy. Ezer oka is lehet hogy odautazzon valaki, a merényletek elkövetésén kívül.”
 • 3. Logaritmus 2009. április 19. 21:05
  „1. hozzászólás Zejko: lehet hogy nem akarták megölni, de hogy nem szórakozni mentek a polgárháborús országba ezek a kalandorok, az 100%”
 • 2. Zejko 2009. április 19. 19:58
  „Az egesz vilag egy nagy szinjatek.”
 • 1. Zejko 2009. április 19. 19:58
  „Annyira igaz hogy Moralest akartak megolni mint hogy terrortamadas miatt omlott ossze a ket torony.Azt most jon egy koncepcios per.Lesznek itt meg fejlemenyek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

USA: kubai embargó eltörlése még a jövő zenéje

USA - A Kuba elleni amerikai kereskedelmi embargó eltörlése még mindig a "jövő zenéje", annak ellenére, hogy a két ország közötti retorikában az eddig szokatlan enyhülés jelei mutatkoznak Tovább olvasom