Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Jól van az egy kilométer mélyen ragadt barlangász

Meglepően jó állapotban van a német hobbibarlangász, akit példátlan mentőakcióval hoztak a felszínre csütörtökön, 11 nappal az után, hogy egy kilométeres mélységben koponya- és agysérülést szenvedett egy kőomlásban Németország legnagyobb és legmélyebb barlangrendszerében, a bajor-osztrák határon.
A körülményekre és a sérülés jellegére tekintettel egy kisebb csodával határos, ami Johann Westhauserral történt a Riesending-barlangban - közölte pénteken a murnaui baleseti klinika orvos igazgatója, Volker Bühren.

A férfinek rendkívül nagy szerencséje volt, sikerült már a barlang mélyén a lehető legjobb orvosi ellátásban részesíteni - mondta az igazgató, aki szerint az 52 éves barlangász sérülése életveszélyes volt, a baleset utáni első másfél napban többször is eszméletét vesztette. Állapota ezt követően javult, "de a sérülés egészen másként is végződhetett volna".

Westhauser védősisakja nem pattant szét, ám az ütést nem tudta eléggé felfogni, ezért vérömleny keletkezett az agyában. Eltört a koponyacsontja is, de ez nem súlyos, műteni sem kell. Eltört viszont a szemüregcsontja is, ami miatt a jövő héten megoperálják.

Mint a klinika vezetője elmondta, a barlangász már 1000 méter mélyen is intenzív kezelésben részesült, a mentőktől infúziókat kapott, és a vénáján keresztül táplálták. Az agyi duzzanat csökkentéséhez szükséges gyógyszert, amely a szállíthatóság előfeltétele volt, azonban csak a később érkező orvos tudta neki beadni.

A páciens pénteken videoüzenetben mondott köszönetet megmentőinek, de hangja elhaló volt, mert megsérült a beszédért felelős agyi terület is.
Az orvos igazgató úgy véli, hogy a sérültnek két hétig kell kórházban maradnia, utána egy-két hónap rehabilitációra szorul, felépülése három-hat hónapot vehet igénybe.

Johann Westhauser abban a barlangrendszerben járt szerencsétlenül, amelyet részben ő fedezett fel. A nagyszabású nemzetközi mentőakcióban több mint 700 ember, köztük 200 barlangi mentő vett részt. Felhozatala a meredek és szűk járatok miatt hat napig tartott.

A bajor hegyi mentők vezetője szerint a példátlan mentőakció új fejezetet jelent az alpesi mentések történetében. Kezdetben sokan azt is kétségbe vonták, hogy egyáltalán lehetséges a mentés.

A Karlsruhei Technológiai Intézetben (KIT) dolgozó férfi kedvtelésből kutatta a barlangokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kreml: Porosenko bejelentése egy ultimátumra hasonlít

Petro Porosenko ukrán államfő bejelentette, hogy péntek estétől egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptet életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék fegyvereiket. Tovább olvasom