Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Jordánia két dzsihadista kivégzésével torolta meg pilótájának meggyilkolását

Az Iszlám Állam dzsihadistái élve megégettek egy foglyul ejtett jordániai vadászpilótát. Erre reagáltak a jordánok.
Jordánia szerda hajnalban kivégezte az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat két, bebörtönzött tagját - közölte egy kormányszóvivő, alig néhány órával azután, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet videofelvételt tett közzé egy foglyul ejtett jordániai vadászpilóta bestiális meggyilkolásáról.

Jordánia kedden megerősítette a videofelvétel tanúsága szerint elevenen elégetett pilótájának halálhírét, és súlyos "bosszút" ígért az elkövetőknek.

Mohamed al-Momani kormányszóvivő elmondta, hogy hajnalban felakasztották Szajjida ar-Risávit és Zijád al-Karbulit.

Az elmúlt héten Jordánia felajánlotta, hogy pilótájának, Maáz al-Kasszaszbénak a szabadon bocsátásáért cserében elengedi Risávit, azt az iraki terrorista nőt, akit az Ammánban 2005-ben elkövetett, 60 halálos áldozatot követelő merényletekben való részvétele miatt ítéltek el. A kormány azonban leállította a fogolycseréről folyó tárgyalásokat, miután nem kapott bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy pilótája még életben van.

A szerda hajnalban kivégzett másik al-Kaida-terroristát, Karbulit 2008-ban ítélték halálra az ammáni hatóságok, amiért támadásokat szervezett jordániai állampolgárok ellen Irakban.

A 26 éves Maáz al-Kasszaszbe pilótát tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután F-16-os vadászgépe lezuhant. A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként hajtott végre csapásokat az IÁ hadállásai ellen.

A jordániai állami tévé keddi jelentése szerint még január 3-án meggyilkolták őt a szélsőségesek.

Megölésével a dzsihadisták feltehetően azt akarták elérni, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító jordániai kormány lépjen ki az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó koalícióból.

A bestiális gyilkosság azonban az ellenkező hatást váltotta ki. Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó II. Abdalláh király leszögezte, hogy az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló terrorszervezetnek semmi köze az iszlámhoz, és az ellene folytatott hadjárat az országa által vallott értékek védelmében zajlik.

Az egyiptomi vallási vezető heves kirohanása az IÁ ellen

Szokatlanul heves kirohanásban szólított fel az Iszlám Állam harcosainak megölésére, keresztre feszítésére, illetve kezeik és lábaik levágására Egyiptom egyik legbefolyásosabb vallási vezetője azt követően, hogy a dzsihadisták élve megégettek egy foglyul ejtett jordániai vadászpilótát - jelentette szerdán az egyiptomi média.

A szunnita világ szellemi központjának számító kairói al-Azhar egyetem és mecset vezető imámja kedd este adott ki egy vallási rendeletet (fatva), amelyben élesen elítélte az "ördögi szervezet" által videóra rögzített "bestiális terrorcselekményt".

Ahmed et-Tajjeb Korán-idézetekkel és Mohamed próféta kinyilatkoztatásaival (hadísz) alátámasztott közleménye szerint isten tiltja az ártatlanok megölését. Az iszlám jogtudós rámutatott arra is, hogy a szent írások még háború esetén is elítélik a megégetést, és minden egyéb véreskezű túlkapást. A vonatkozó hadísz idézett részletében Mohamed egyebek mellett arra inti egyik parancsnokát, hogy harcosai a küzdelem alatt se csonkítsák meg az elesetteket, és ne öljenek meg gyermekeket.

A kedd este kiadott fatva szerint a jordániai pilóta, Maáz al-Kaszászbe bestiális meggyilkolását elkövető terroristák káoszba döntik az általuk uralt országrészeket, és közvetlenül Allah és prófétái ellen folytatnak háborút, amiért a Korán előírásai szerint a fent említett halálnemek járnak.

A vallási vezető a nemzetközi közösséget arra szólította fel, hogy fokozott erővel szálljon szembe a "barbár" tett elkövetőivel.

KKM: Magyarország elítéli a jordániai pilóta meggyilkolását

Magyarország a leghatározottabban elítéli, hogy az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet kegyetlenül meggyilkolta Maáz al-Kasszaszbét, a jordániai légierő pilótáját - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szerdán az MTI-vel.

A tárcánál kiemelték: Jordánia a szélsőségek és a terrorizmus elleni küzdelem regionális és nemzetközi frontországa. Elkötelezettsége példamutató "a nemzetközi biztonságot és stabilitást fenyegető veszélyek feltartóztatásáért kifejtett helyi és világméretű összefogásban" - fogalmaztak.

Hangsúlyozták: Magyarország támogatja Jordániát a krízis kezelésében.

A 26 éves pilótát tavaly december 24-én fogták el a szélsőségesek Szíriában, miután vadászgépe lezuhant. A pilóta Szíriában az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció tagjaként hajtott végre csapásokat az IÁ hadállásai ellen. A jordániai állami televízió keddi jelentése szerint még január 3-án meggyilkolták a szélsőségesek.

Megölésével a dzsihadisták feltehetőleg azt akarták elérni, hogy az Egyesült Államok szoros szövetségesének számító jordániai kormány lépjen ki az Iszlám Állam ellen légicsapásokat végrehajtó koalícióból. A bestiális gyilkosság azonban az ellenkező hatást váltotta ki. Az egyesült államokbeli látogatáson tartózkodó II. Abdalláh király leszögezte, hogy az Irak és Szíria jelentős részét elfoglaló terrorszervezetnek semmi köze az iszlámhoz, és az ellene folytatott hadjárat az országa által vallott értékek védelmében zajlik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vérdíjat tűztek ki a Charlie Hebdo tulajdonosának fejére

Az Avami Nemzeti Párt (ANP) politikusa a hétfői parlamenti ülésen azt mondta, 200 ezer dollárt… Tovább olvasom