Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Jorge Mario Bergoglio: alázatos a szegényekkel, szereti a focit és a tangót, fél tüdővel él

Jorge Bergoglio az argentinoknak azt üzente: ne utazzanak Rómába, inkább a repülőjegy árát adják a szegényeknek. 50 éve fél tüdővel él. Szereti a focit és a tangót. Ismerje őt meg!
Az első pápa, aki a dél-amerikai kontinensről származik, az első, aki Ferenc néven lesz pápa, és az első jezsuita a pápai székben.

A 76 éves jezsuita érseket a Guardian.co.uk portálja úgy jellemzi, mint a szolgálattal szemben mélyen alázatos, jezsuita értelmiségit, aki autóbusszal közlekedik, és személyes ismerete van a szegények helyzetéről.

Nézetei között szerepel az abortusz, a fogamzásgátlás, a melegek házassága és eutanázia ellenzése is. A Guardian megemlíti, hogy a pápa 2010-ben Argentínában ellenezte az azonos neműek házasodását, s azzal érvelt: a gyermekeknek joguk van arra, hogy egy apa és egy anya nevelje fel őket. Ennél valamivel pragmatikusabb nézeteket vall a fogamzásgátlásról, mondván, hogy azt akkor lehet használni, ha meg akarják akadályozni a nyomor terjedését. Az új pápa önömenikus meggyőződésű.

A La Repubblica című olasz lap portálja a La Nacion című argentin lapot idézi, amely szerint az új pápa szereti a focit és a tangót. A Buenos Aires-i Almagro negyed San Lorenzo nevű csapatának szurkol.

Jorge Mario Bergoglio kedvenc focicsapata mezével (Forrás: La Repubblica.it)
Archív kép: Jorge Mario Bergoglio kedvenc focicsapata mezével (Forrás: La Repubblica.it)

2009-ben Bergoglio azzal került az argentin lapok címoldalára, hogy bírálta Ernesto Kirchner akkori kormányát (Kirchner a mai argentin elnök, Cristina Fernández de Kirchner férje), mondván, hogy az elnök "imorális, illlegitim és igazságttalan" volt, amikor hagyta növekedni a társadalmi egyenlőtlenségeket Argentínában.

- Az emberi jogokat nemcsak a terrorizmussal, az elnyomással és a gyilkosságokkal lehet eltiporni, de igazságtalan gazdasági rendszerekkel is, amelyek hatalmas társadalmi egyenlőtlenségeket hoznak létre - idézi a The Guardian portálja az új argentin pápa 2009-es szavait.

Noha a katolikus doktrina terén konzervatívnak számít, bírálta azokat a papokat, akik nem voltak hajlandók megkeresztelni a leányanyák gyermekeit. 2001-ben egy alkalommal AIDS betegek lábát mosta és megcsókolta egy kórházban.

Jorge Bergoglio Buenos Airesben, egy olasz vasúti munkás gyerekeként született 1936-ban, öten voltak testvérek.

Vegyésznek készült, de végül a papi hivatást választotta. A szeminárium elvégzése után, 1958-ban belépett a jezsuita rendbe. A filozófiai doktorátus megszerzése után irodalmat, pszichológiát és filozófiát tanított, 1969-ben szentelték pappá.

A kiváló vezetési képességekkel megáldott Bergoglio 1973-tól hat évig a rend tartományfőnöke, 1980-tól a San Miguel-i papnevelde rektora lett 1986-ig. Doktori disszertációját Németországban fejezte be, majd visszatért a szülőföldjére hogy gyóntatóként és szellemi vezetőként szolgáljon Córdobában.

1998-ban lett Buenos Aires érseke, 2001-ben nevezte ki bíborossá II. János Pál pápa, három vatikáni kongregációnak is tagja, 2005 óta az Argentin Püspöki Konferencia elnöke.

Bergoglio javára írják az argentin katolikus egyház megújítását, amely az egyik leginkább konzervatív volt Latin-Amerikában.

Állítólag ő kapta a második legtöbb szavazatot 2005-ben, XVI. Benedek megválasztásakor.

A pápa köszöntőjében elmondta, hogy a bíborosok a "világ végéről" választottak pápát, majd az argentin híveket arra kérte, ne repüljenek Rómába, hanem a jegy árát inkább adják a szegényeknek.

Az új pápa több mint 50 éve fél tudővel él, miután ifjúkorában egy gyulladás nyomán tüdeje másik felét eltávolították.

Olvasóink írták

  • 2. Szögedi 2013. március 15. 11:23
    „Minden tiszteletem az új pápának. De megint olyan embert választottak aki után lehet, hogy megint 8 év után pápát kell választani. 84-85 éves korától fogva olyan egészségügyi problémái lehetnek ami ismét lemondásra, ne adj isten elhalálozásra adhat okot. Az idősek 90 százalékánál ez jelentkezik úgy gondolom 84 körül, arról nem beszélve, hogy ezt a kort is kevesen élik meg. Szerencsésebb lenne 60-65 év körül választani, ami szintén nem fiatal kor...”
  • 1. genealog 2013. március 14. 16:57
    „A Szentatyának a The Guardianban megjelent szavai szólnak a mai magyar kormányhoz is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Obama: egy amerikai pápa nem lenne köteles engedelmeskedni az elnöknek

Egy amerikai pápa ugyanolyan hatékony lenne, mint bármi más állampolgárságú és nem lenne köteles… Tovább olvasom