Délmagyar logó

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 17°C | 28°C Még több cikk.

Jövőre hosszabb időre és több amerikai katonát kér Norvégia az USA-tól

Norvégiába tavaly januárban érkezett 330 amerikai tengerészgyalogos, és az eredeti tervek szerint az idei év végén távoznak a skandináv országból.
A Norvégiában állomásozó amerikai katonák létszámának bővítését kéri Oslo Washingtontól, és azt szeretné, hogy tovább maradjanak, illetve egy Oroszországhoz közelebbi térségbe vezényeljék át őket - közölte kedden a norvég kormány.

Norvégiába tavaly januárban érkezett 330 amerikai tengerészgyalogos, és az eredeti tervek szerint az idei év végén távoznak a skandináv országból. Oslo azonban azt kéri az Egyesült Államoktól, hogy jövőre 700 katonát vezényeljen Norvégiába, és öt éven keresztül tartsa fenn jelenlétét az országban. A katonák az északi Troms megyében állomásoznának, jelenleg ugyanis az ország középső részén van a támaszpontjuk.
    
Az amerikai katonák állomásoztatása felbosszantotta Oroszországot, melynek csaknem 200 kilométeres közös földi, illetve mintegy 23 kilométeres tengeri határa van a NATO-tag Norvégiával. Troms megye nem szomszédos Oroszországgal, de közel fekszik a határhoz. 
    
Moszkva figyelmeztette Norvégiát az első amerikai kontingens fogadásakor, hogy az a kétoldalú kapcsolatok romlásával, és a feszültségek növekedésével fog járni a NATO északi szárnyában.
    
Ine Eriksen Soereide norvég külügyminiszter közölte: a kormány döntése a parlament többségének támogatását élvezi. Hozzátette: az amerikai létszámbővítés nem Oroszország ellen irányul, és nem azt jelenti, hogy az Egyesült Államok állandó bázist hoz létre az északi országban.
    
Norvégiában a második világháború óta egészen az amerikai csapatok érkezéséig nem állomásoztak külföldi katonák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltemették a világhírű DJ-t

Eltemették a világhírű DJ-t
Múlt pénteken, barátok és családtagok jelenlétében, szűk körű magánszertartáson vettek búcsút… Tovább olvasom