Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 19°C Még több cikk.

Jövőre már csak háromezer amerikai katona maradhat Irakban

Amerikai médiumok jelentése szerint a jövő évtől kezdve már csak háromezer amerikai katona maradna Irakban, szemben a jelenleg ott szolgáló 46 ezer fős kontingenssel: ennek kivonása egyébként már meg is kezdődött.
A The New York Times, a Fox News és a CNN a Fehér Házból származó értesülésre hivatkozott szerdai hírében, amelyet azonban a védelmi tárca nem erősített meg. A Pentagon csupán annyit közölt a jelentésekre reagálva, hogy a kérdésben még nem született döntés.

A három hírforrás közül kettő szerint Leon Panetta védelmi miniszter is támogatja az amerikai katonák létszámának 3000 főre történő csökkentését.

John Kirby Pentagon-szóvivő szerdán bejelentette, hogy a csapatkivonás megkezdődött. Ezen a héten mintegy 700 amerikai katona távozik Irakból. Ők az amerikai erők egyik főhadiszállásán teljesítettek szolgálatot.

Egy 2008-ban aláírt amerikai-iraki megállapodás értelmében az Egyesült Államok 2011 végéig kivonja csapatait az arab országból, amennyiben nem születik új megállapodás a két kormány között. Az iraki hatóságok augusztusban jelezték, hogy készek egyeztetni Washingtonnal egy kisebb amerikai kontingens további állomásoztatásáról.

Az amerikai kormány több lehetőséget mérlegel, amelynek értelmében akár több ezer katona maradhatna Irakban kiképzési és egyéb feladatok teljesítése céljából. Amennyiben viszont Bagdad úgy határoz, hogy nincs szüksége nagyobb létszámú amerikai kiképzőkre, akkor december 31. után alig 150 amerikai katona maradna az országban. Ők főleg harckocsik használatára képeznék ki az iraki hadsereg egységeit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erős földrengés Indiában

Több helyi tévéadó szerint a föld hosszú másodperceken át mozgott Újdelhiben és a környékén. Tovább olvasom