Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Juncker: az EU új terrorellenes javaslatokkal fog előállni

Európának reagálnia kell a tizenkét halálos áldozatot követelő párizsi terrorcselekményre - mondta az EB elnöke.
Egy új terrorizmus ellenes uniós program tervével fog előállni az Európai Bizottság a következő hetekben a szerdai párizsi vérengzés hatására - közölte Jean-Claude Juncker, a brüsszeli testület elnöke csütörtökön Rigában.

Juncker azt mondta, Európának reagálnia kell a tizenkét halálos áldozatot követelő terrorcselekményre, mert az "az együttélésünk módja elleni támadás volt". Egyúttal azonban leszögezte azt is, "felmerül annak a veszélye, hogy a pillanat hevében túl sokat vagy túl keveset csinálunk", így egyelőre túl korai lenne a beharangozott program részleteiről beszélni. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a terrorizmus elleni harc tagállami jogkör, bár az együttműködést lehetne javítani e téren.

Megfigyelők szerint elsősorban az európai rendőri együttműködést szolgáló Europol erősítéséről és a tagállamok közti információ-megosztás javításáról lehet szó, különösképpen a légitársaságok utasainak adatait gyűjtő, úgynevezett PNR-rendszer kiépítéséről. A rendszer tervét több nyugat-európai tagállam erősen támogatja, ugyanakkor az Európai Parlament kételyekkel fogadta azt. Az Európai Bizottság még 2011-ben nyújtotta be a PNR-rendszer tervét, de a parlamenti ellenkezés miatt azóta sem jutott előrébb a projekt.

Frederica Mogherini, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője azt hangoztatta, hogy a PNR-rendszer kiépítése "sürgős" feladat, különösen annak fényében, hogy sok európai fiatal utazik Szíriába és Irakba, hogy szélsőségesekhez csatlakozzon. A rendszerrel könnyebb lenne kiszűrni az ilyen potenciálisan veszélyes elemeket - mondta.

Mogherini egyúttal arra figyelmeztetett, hogy teljesen külön kell kezelni egymástól az iszlámot mint vallást és a terrorizmust. Azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Uniónak együtt kell működnie a szélsőségesek által veszélyeztetett közel-keleti országokkal.

Szerdán évtizedek óta a legvéresebb terrorcselekményt követték el Franciaországban a Charlie Hebdo székháza ellen, a szemtanúk szerint magukat az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjainak mondó fegyveresek tíz civillel - köztük nyolc újságíróval - és két rendőrrel végeztek. Az iszlamista jelszavakat kiáltozó szélsőségesek vélhetően a muzulmán fundamentalisták kigúnyolása miatt rontottak rá a lapra.

A lap egyik legutóbbi üzenetében a Közel-Keleten előrenyomuló, Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vezetőjén, Abu Bakr al-Baghdadin gúnyolódott. A dzsihadista csoport korábban terrortámadással fenyegette meg Franciaországot, amiért Párizs részt vesz az IÁ elleni nemzetközi koalíció légi hadjáratában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A havazás miatt zárva tart Görögországban az iskolák egy része

Athénban csütörtök délelőtt is szakadt a hó, miközben a meteorológusok erre a napra jósolták a… Tovább olvasom